Nordmann pågrepet i Frankrike, siktet for terror-finansiering

Det melder fransk storavis. Mannen skal tidligere være ansatt i PST.

OMSTRIDT FABRIKK: Denne sementfabrikken i Nord-Syria er sakens kjerne. Ifølge anklagene betalte selskapet Lafarge IS for at sistnevnte skulle holde seg unna og la fabrikken fortsette driften på tross av krigshandlingene i nærheten. Foto: Delil Souleiman / AFP / NTB Scanpix
OMSTRIDT FABRIKK: Denne sementfabrikken i Nord-Syria er sakens kjerne. Ifølge anklagene betalte selskapet Lafarge IS for at sistnevnte skulle holde seg unna og la fabrikken fortsette driften på tross av krigshandlingene i nærheten. Foto: Delil Souleiman / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En nordmann er pågrepet i Frankrike, siktet for terrorfinansiering. Det melder den franske storavisa Le Monde, viderebrakt av NRK.

Mannen skal være tidligere ansatt i Politiets sikkerhetstjeneste (PST), men jobber i dag i et sveitsisk selskap.

Nordmannen ble pågrepet under en mellomlanding i Paris 2. mai.

Større sakskompleks

Pågripelsen er ledd i en større etterforskning av firmaet Lafarge, som drev en sementfabrikk i Nord-Syria. Nordmannen jobbet ved fabrikken i tidsrommet 2011-13.

Lafarge anklages for å ha betalt Den islamske stat (IS) og andre militsgrupper for å få fortsette driften av fabrikken. Nordmannen var sikkerhetssjef for stedet, men har tidligere benektet at han betalte «beskyttelsespenger» til IS.

Fransk politi har vært i kontakt med nordmannen siden 2017, men han har ifølge Le Monde ikke vært spesielt samarbeidsvillig. Etterforskerne kaller ham «den mest gåtefulle i Lafarge-saken».

I tillegg til nordmannen er sju andre personer som er eller var tilknyttet ledelsen i Lafarge, siktet.

PST: Ingen kommentar

Seniorrådgiver i PST, Siv Ahlsén, sier til Dagbladet seint torsdag kveld at de ikke kan kommentere saken.

- Dette er noe dere må spørre franske myndigheter om. Det er deres sak.

- Hva med hans tidligere arbeidsforhold hos PST?

- Vi har ikke noe mulighet til å si noe om hvem som har jobbet hos oss eller ikke.

Beklager

I forrige uke uttalte Lafarge - nå Lafarge Holcim etter sammenslåing med sveitsiske Holcim - at de beklager handlinger utført av enkeltansatte i forbindelse med saken.

- Vi har gjort alt i vår makt for å legge til rette for omfattende gransking fra franske myndigheter, sa styreleder Beat Hess, ifølge AP.

Hess underrettet samtidig aksjeeierne om at styret har nedsatt en komité for etikk, integritet og risikovurdering.

- Oppførsel som den i Syria må aldri gjentas i Lafarge Holcim, sa styrelederen.

En gruppe menneskerettsadvokater uttalte i desember til Reuters at Lafarge til sammen betalte militsene nær 13 millioner euro, eller 125 millioner kroner.

Det har ikke lyktes Dagbladet å få en kommentar til saken fra Utenriksdepartementet.

Saken oppdateres.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer