Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nordmann ranet av russisk politi

ST. PETERSBURG (Dagbladet): I St. Petersburg ble en norsk student ranet og banket av politiet. To svenske diplomater skal også ha fått brutal behandling. President Putin reagerer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiets brutale oppførsel skjer unntaksvis med utlendinger, selv om det er rapportert om flere tilfeller der politiet har gått hardhendt fram. Da er det mer vanlig at russere møter den samme ublide skjebne.

For landeveisrøveri er ofte en god ekstrainntekt for en russisk polititjenestemann som tjener rundt 1000 kroner måneden.

Det er ikke uvanlig at folk tas med til politistasjonen uten grunn, blir truet, og oppdager at eiendeler er forsvunnet når de slippes ut dagen etter.

Putin advarer

Politiets oppførsel er så alvorlig at president Vladimir Putin mandag denne uka kom med en skarp advarsel til sin innenriksminister Boris Gryzlov:

- Det dere gjør er ganske bra, men utilstrekkelig. Arbeidet med intern sikkerhet i innenriksministeriet er ikke godt nok, slo presidenten fast. Politiet er underlagt innenriksministeriet. Putin har satt lov og orden høyt.

Det var i oktober i fjor at den norske statsborgeren Sahkian Sahak hadde sin ubehagelige episode med russisk politi. Fotostudenten av armensk opprinnelse ble stoppet på gata og bedt om å vise dokumenter. Han viste sitt norske pass, men politiet spurte i stedet Sahak om han hadde vært i Tsjetsjenia. Da Sahak svarte at det hadde han ikke, kalte politiet ham løgner, og la ham i jern. Han forklarte til avisa St. Petersburg Times at han ble slått på armer og bein i en fengselscelle, og at da han ble sluppet ut neste morgen var mobiltelefonen og nærmere 1000 kroner i russiske rubler borte.

Fikk forklaring

- Vi har fått en forklaring av russiske myndigheter som ikke er i overensstemmelse med det den norske borgeren har forklart, sier konsul Therese Aalberg ved det norske generalkonsulatet i St. Petersburg - Jeg har all grunn til å tro at myndighetene tar anklagene om politivold mot utlendinger på alvor. Aalberg føler seg selv trygg som utlending.

POLITI UNDER LUPEN: Disse politimennene har stanset to menn på politistasjonen i St. Petersburg og gransker ID-papirene. Nå må politiet selv under lupen etter at flere utlendinger og russere er blitt ranet av politifolk.
Hele Norges coronakart