Nordmann saksøkt etter bankkollaps i USA

Bergenseren Harald Bakkebø (60) er saksøkt som medansvarlig for en av de største bankskandalene i USA, skriver Dagens Næringsliv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

First National Bank of Keystone gikk konkurs for tre år siden, og ifølge amerikanske myndigheter gikk mer enn 6,3 milliarder kroner tapt. Kollapsen sendte sjokkbølger gjennom hele den amerikanske bankindustrien og ble en av de ti dyreste konkursene i USA siden depresjonen på 1930-tallet.

Banksjefen, øvrig ledelse og eksborgermesteren i kullgruvebyen Keystone i delstaten West Virginia ble dømt til lange fengselsstraffer for underslag av flere hundre millioner kroner.

Myndighetene mente også at ledelsen var ført bak lyset av utspekulerte investorer, som fikk banken inn i risikofylte prosjekter.

Blant dem som skal ha tjent på forretninger med og salg av lån til Keystone, var altså Bakkebø, som amerikanske myndigheter nå vil ha stilt for en domstol. Ifølge myndighetene må Bakkebø og hans samarbeidspartner, den meksikanskfødte finansmannen Daniel M. Melgar, ta ansvaret for at banken gjorde mange av de investeringene som til slutt skulle vise seg å ruinere den.

Bakkebø avviser overfor Dagens Næringsliv at han har vært involvert i noen form for bedrageri eller svindel.

- Det er tull, sier 60-åringen, som ikke har mottatt stevningen ennå.

Bakkebø flyttet hjem til Bergen i 1995, like etter at han ble tiltalt for sin rolle i en større forsikringssvindel i delstaten Louisiana. Han sier han aldri vil reise tilbake til USA.

NTB