Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nordmann satte skirekord i Antarktis

Gikk 4804 kilometer uten etterforsyninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Nordmannen Rune Gjeldnes (35) fullførte i dag verdens lengste skitur. Den nye rekorden lyder på 4804 kilometer og ble satt i Antarktis, melder NTB via Bergens Tidende.

Distansen surnadalingen har tilbakelagt, tilsvarer Oslo–Barcelona tur-retur.

Den tidligere marinejegeren slår dermed den gamle distanserekorden med over 1000 kilometer, og er også den første som har krysset både Nord- og Sydpolen uten etterforsyninger.

Rekordforsøket startet i Dronning Maud Land 6. november i fjor, og etter 90 dager på ski kom han i dag fram til den italienske basen i Terra Nova Bay. Turen har imidlertid ikke vært uten problemer:

For to uker siden mistet han den ene skia, og på slutten holdt batteriet i kommunikasjonsutstyret på å takke for seg. I tillegg har temperaturen vært nede i 40 minusgrader.

– Det har bare blitt ett truseskifte på meg siden turen startet, opplyser Gjeldnes til Aftenposten.

Pulken Gjeldnes har trukket etter seg, veide ved turens start 170 kilo, og høyden over havet han har beveget seg i, har variert mellom 0 og 3400 meter.

24. februar blir han hentet av en båt som skal bringe ham hjem til Norge igjen.

SATTE REKORD: Rune Gjeldnes.
IKKE FØRSTE GANG: Det er ikke første gang Rune Gjeldnes har testet sine grenser. Bildet viser ham og Torry Larsen ved starten av turen som brakte dem over Nordpolen fra Sibir til Canada uten etterforsyninger, i 2000.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!