Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nordmann skal granske Quick-saken

Som eneste ikke-svenske.

DEBATT I KVELD: Sture Bergwall, tidligere kjent som Thomas Quick, er firkjent for alle åtte drap han tilsto og ble dømt for. Foto: AP / Yvonne Asell / NTB Scanpix.
DEBATT I KVELD: Sture Bergwall, tidligere kjent som Thomas Quick, er firkjent for alle åtte drap han tilsto og ble dømt for. Foto: AP / Yvonne Asell / NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere direktør ved Domstoladministrasjonen er av svenske myndigheter bedt om å delta i et utvalg som skal granske alle omstendigheter rundt Quick-saken.

Langbach er eneste ikke-svenske i utvalget, skriver Adresseavisen.

Årsaken til forespørselen er at Sture Bergwall (63) ble dømt for å ha tatt livet av norske Therese Johannessen, Trine Jensen og Gry Storvik.

Han ble dømt for til sammen åtte drap i perioden 1994 til 2000. Under terapi tilsto han å ha drept flere enn 30 personer, men i 2008 trakk han samtlige tilståelser. Leger og helsepersonell er blitt anklaget for å ha fått Bergwall til å tilstå.

I november i år kom den formelle beslutningen om at Bergwall er frikjent for alle drapene han var dømt for. Dette gjaldt også de tre norske sakene.

Utvalget hadde sitt første møte onsdag i forrige uke, og skal ha to nye møter på nyåret.

Utvalget skal se på alle sider ved den svært spesielle saken. Det skal undersøke og analysere rollen til politi, påtalemyndighet, advokater, domstoler og sakkyndige. Utvalget skal også vurdere hvorvidt det har skjedd strukturelle feil i rettsvesenets behandling av straffesakene.

- Vi skal ikke avgi rapport før 29. januar 2015. Det er derfor altfor tidlig å si hva resultatet av arbeidet kan bli. Men dette er kjempespennende, og berører mange sider ved hele rettsprosessen, sier Tor Langbach.

(NTB)