Nordmann skal lede hjelpearbeidet i Iran

Halvor Fossum Lauritzsen skal lede nødhjelpsarbeidet for Røde Kors og Røde Halvmåne i Iran.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi fikk en forespørsel fra Det internasjonale forbundet av Røde Kors- og Røde Halvmåneforeninger (IFRC) om forbundet kunne få låne vår utenlandssjef, som har stor erfaring fra redningsarbeid i forbindelse med jordskjelv. Og det har vi sagt ja til, sier presseansvarlig i Norges Røde Kors, Marit Oppland, til NTB.

Oppland forteller at Fossum Lauritzsen var lørdag middag allerede på vei med rutefly til Iran.

Minst 20.000 mennesker omkom i skjelvet og rundt 50.000 skal være skadd. Norge har allerede bevilget 7 millioner kroner til humanitær bistand etter katastrofen i Iran, og Utenriksdepartementet vil etter hvert vurdere om Norge kan bidra med ytterligere hjelp.

Sender nødhjelp

Ni norske redningshunder var lørdag formiddag på vei til den jordskjelvrammede byen Bam i Iran.

Sammen med 29 personer dro de med Forsvarets Herkules-fly til Iran lørdag i regi av Norsar (Norwegian search and rescue) som består av Norske redningshunder, Oslo brann- og redningstjeneste og Norsk Luftambulanse.

Søndag ettermiddag sender Norges Røde Kors en last på 45 tonn med utstyr med fly til Iran.

- Iranske myndigheter sender et fly til Norge for å hente utstyret, opplyser generalsekretær Jonas Gahr Støre til NTB.

Han opplyser at lasten består av telt, tepper, generatorer og flombelysning og flere mobile lagerhaller av plast.

Akutt behov

Ifølge Støre skal Norges Røde Kors ikke delta i letingen etter overlevende, men sørge for akutt hjelp til dem som er såret og uten bolig etter skjelvet.

- Temperaturen er ned mot 10 minusgrader og de fleste husene i området er ødelagt, da sier det seg selv at det er et enormt behov for akutt hjelp, sier Støre.

Støre opplyser også at Norges Røde Kors er i ferd med å klargjøre et feltsykehus med 20 - 30 personer som skal sendes til jordskjelvområdet.

- To av de fire sykehusene i området er ødelagt i skjelvet, og ved forespørsel kan vi raskt sende et feltsykehus til Iran, sier Støre.

Samarbeider med KN

Kirkens Nødhjelp har i forbindelse med jordskjelvet valgt å samarbeide med Norges Røde Kors.

- Røde Kors har det overlegent beste systemet for hjelpeaksjoner i dette området, men vi stiller telt og vannutstyr - og folk til å betjene dette - til rådighet, sier generalsekretær Atle Sommerfeldt i Kirkens Nødhjelp til NTB.

Innsamling

Norges Røde Kors startet allerede lørdag en storstilt giveraksjon for å skaffe penger til mat og medisiner til de katastroferammede i Iran.

- Folk kan bruke kontonummer 10 eller ringe givertelefonen 820 43010 og gi 100 kroner, sier Støre. Det er ingen foreløpige planer om bøsseinnsamling i forbindelse med jordskjelvkatastrofen i Iran.

Under krigen i Irak samlet Norges Røde Kors inn over 10 millioner kroner i løpet av kort tid etter krigsutbruddet.

(NTB)

LEDER ARBEIDET: Halvor Fossum Lauritzsen skal lede nødhjelpsarbeidet for Røde Kors og Røde Halvmåne i Iran.