Nordmann smugler bloddiamanter for millioner med god samvittighet

- Hvis ikke jeg kjøper dem så er det alltid noen andre som gjør det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I flere år har han livnært seg på å smugle eksklusive diamanter og edelsteiner fra utladet og inn i Norge.

Et reportasjeteam fulgte nordmannen fra Dubai til Norge da han gjennomførte sin siste smuglertokt. I programmet Insider som vises på MAX i kveld, kan du se historien med en diamantsmugler på tokt fra Dubai til Norge via Antwerpen.

Jakter spesielle godbiter - Det jeg gjør er bare en dråpe i havet, sier smugleren. Jeg kommer til Dubai på grunn av handelen. Det er et midtpunkt for Asia, Afrika, russiske og europeiske kunder. Jeg er blitt bedt om å finne et spesielt smykke til en god pris for en kunde i Norge. Avtalen er å finne et smykke til en million dollar, sier smugleren i innsalget.

500 milliarder Tollvesenet er sjanseløse mot illegal import av smykker og edelstener fra utlandet. I smeltedigeln Dubai omsettes det årlig gull og edelstener for over 500 milliarder kroner. Noen av disse fraktes illegalt til ventende kunder i Norge.

I programmet besøker de en av de mest eksklusive smykkehandlerene i Dubai.

Når nordmannen står med et gullsmykke til en verdi av 1,1 millioner dollar i hendene blir han spurt om hva han føler:

- Litt ereksjon og litt ærefrykt.

Det er snakk om store penger og en høy fortjeneste hvis alt går som planlagt.

- Finner jeg den rette stenen til den rette prisen kan jeg tjene opp mot en halv million kroner på turen, sier den anonyme smugleren til Insider. Han får også spesiallaget fem gullsmykker på den samme turen.

Mens reportasjeteamet følger smugleren i Dubai, får han tilbudet om et parti usettifiserte diamanter fra Afrika.

- Har de en stygg bakgrunnshistorie?

- Ja, definitivt. Det har de hatt i mange år. I forhold til konfliktene, så har disse diamantene vært brukt som cash for å kjøpe våpen og finansiere kriger eller borgerkriger rundt om i verden. 

- Spør du hvor diamantene kommer fra?

- Ja, men det er mest for å regulere prisen på dem. Ikke i forhold til å finne ut hvor de kommer fra.

- Har du ikke noen moralske skrupler med å kjøpe dem?

- Nei, ikke veldig mye eller veldig ofte. Det er det klassiske; hvis ikke jeg kjøper dem så er det alltids noen andre som gjør det, sier mannen.

Bloddiamanter refererer til diamanter som ble utvunnet for å finansiere en borgerkrig, som for eksempel i Liberia og Sierra Leone på 1990-tallet. Diamanter er lett å smugle på grunn av sin høye verdi i forhold til vekt og størrelse.

Vanskelig å spore Eksperter kan med ganske stor sikkerhet si hvilken gruve rådiamanter kommer fra, men etter bearbeiding av steinen er det mye vanskeligere eller umulig å fastslå hvor de kommer fra.

- Du får det til å høres ut som om jeg driver med prostitusjon eller salg av barnekropp, men det er ikke det jeg gjør. Jeg unndrar noen avgifter, sier mannen i dokumentaren.

Mannen tjener opp mot 500.000 kroner per tur til Dubai. Han sier i dokumentaren at han reiser mellom 5 og 10 turer i året.

Selv ser han ikke på seg selv som en kriminell.

Dråpe i havet - Jeg unndrar noen avgifter fra den norske stat, men det jeg gjør er bare en dråpe i havet.

I Antwerpen i Belgia gjør mannen bevisst en ulovlig handel med diamanter som kommer rett fra Afrika og er usertifisert. Han kjøpte en del diamanter fra mannen.

- Nå må jeg få den sertifisert. Det er rimeligere her enn i Dubai da diamantene har vært gjennom færre ledd, sier mannen.

Etter å ha gjennomført flere handler er mannen klar for hjemreise til Norge med rundt 30 karat i løse diamanter.

- Det kribler litt før jeg drar hjem. Men det vil helst går bra, sier mannen. Han smugler tingene i en spesialvest på kroppen.

- Er du redd for å bli ranet med så store verdier på kroppen?

- Nei, jeg er redd for å bli ranet av den norske staten jeg, sier mannen som ikke er nervøs for å bli oppdaget.

Livsstil Han begynte sin smuglervirksomhet i 1990 og sier i programmet at han vil drive med dette resten av livet.

Han kombinerer legale handler med smugling. På den måten kan han drive stort uten å vekke oppmerksomhet.

Betalingen skjer med kontanter, kredittkort og fra en lokal konto i Dubai. På den måten bygger han seg også opp en skattefri formue i utlandet.

Mannen oppgir å kjenne til et dusin smuglere. Siden 2007 har ifølge programmet norske tollere bare gjort ett stort beslag av edelstener.