Nordmann stanset på vei ut av Irak

Kirkens Nødhjelps vannkoordinator Tor Valla ble tirsdag ettermiddag trolig stanset av irakisk politi da han var på vei fra Bagdad til Amman.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FN-mannskaper forsøkte tirsdag kveld å komme i kontakt med Valla.

- Han hadde med seg en del utstyr fra Kirkens Nødhjelp, blant annet dokumenter og penger, og vi tror dette er årsaken til at han er blitt stanset, sier transport- og innkjøpsansvarlig Arild Isaksen i Kirkens Nødhjelp i Amman i Jordan til NTB.

En bil fra FN forsøkte tirsdag kveld å komme i kontakt med Valla.

Vet hvor han er

Isaksen forteller at Kirkens Nødhjelp fikk en telefon fra en mann som trolig var sjåføren til Valla på vei fra Bagdad til Amman. Sjåføren skal ha forklart at det var problemer med klareringen av noe utstyr og at Valla sitter på en politistasjon i den irakiske byen Traibil fire kilometer fra grensen til Jordan.

Han sier at Kirkens Nødhjelp mener å vite hvor Valla befinner seg.

- Han er i en liten by 4 kilometer fra grensen til Jordan. Vi gjør alt vi kan for å komme i kontakt med ham, men med dårlig kommunikasjon har vi foreløpig ikke lykkes, sier Isaksen.

Han antar at Valla ble stanset ved 16-17-tiden tirsdag ettermiddag. Ved 21-tiden hadde organisasjonen ennå ikke oppnådd kontakt med ham.

- Foreløpig opplever vi ikke situasjonen som dramatisk, men vi skulle gjerne ha fått ham ut av landet i løpet av kvelden. Vi gjør nå alt vi kan for å få til dette, sier Isaksen.

NTBs og Dabladets medarbeidere passerte tirsdag kveld samme grensepost som Valla, men de så da ingenting til ham.

Skulle reist med UNICEF

Etter planen skulle Valla ha forlatt Irak tirsdag morgen sammen med en UNICEF-kolonne.

- I stedet for å være med kolonnen, har han trolig reist med en privat drosje fra Bagdad til Amman. Årsaken til dette vet vi foreløpig ikke, sier Isaksen.

Valla arbeidet for Kirkens Nødhjelp med å plassere ut renseenheter for vann på et sykehus i Bagdad. I den fattige bydelen Saddam by i Bagdad, hvor det bor over tre millioner mennesker, har organisasjonen plassert forsyningsutstyr for vann og tappestasjoner.

Ifølge Kirkens Nødhjelp vil anleggene gi mellom 150.000 og 200.000 mennesker tilgang til rent vann.

Mer vann

Programkoordinator Øyvind Nordlie i Kirkens Nødhjelp opplyser til NTB at Kirkens Nødhjelp i samarbeid med UNICEF vil sørge for at det kommer flere mobile vannforsyningsanlegg inn til Irak ved en krig.

- Vi har inngått en avtale med UNICEF, som er den mest effektive organisasjonen til å få ting videre dersom det blir krig, sier Nordlie til NTB.

Kirkens Nødhjelp sendte ett vannforsyningsanlegg til Jordan fredag, to er under pakking og vil bli sendt onsdag eller torsdag. I tillegg er ytterligere to vannpakker under bestilling.

Vannpakkene, som blant annet består av renseenheter og tappeanlegg, blir sendt til Jordans hovedstad Amman. Fra Amman vil UNICEF prøve å få anleggene inn i Irak ved første mulige anledning etter at en krig er brutt ut.

Kirkens Nødhjelp har foreløpig 12 personer som er klare til å rykke ut på kort varsel. Organisasjonens medarbeidere vil bli sendt til Amman, der Kirkens Nødhjelp sammen med FNs høykommissær for flyktninger er i full gang med å bygge opp flyktningmottak.