Nordmann tatt tre ganger på tre timer

KARLSTAD/OSLO (Dagbladet/Expressen): Den berusede nordmannen (30) skulle hjem til Norge for enhver pris. På vei fra Sverige ble han tatt for promillekjøring tre ganger på tre timer!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den tredje gangen fikk politiet i Karlstad nok og beslagla både bilen og førerkortet hans, skriver Värmlands Folkblad.

Like før klokka seks søndag morgen fikk politiet melding om en norskregistrert bil som kjørte i vill fart på E18 på vei mot grensa til Norge.

En patruljebil tok opp jakten, og ferden gikk i 140 km i timen på 50- og 70-strekninger. I 90-sonen ble hastigheten målt til 160 km i timen.

Da politiet fikk stanset bilen, ble 30-åringen bedt om å blåse. Politiets alkotest viste at han hadde en promille på 0,66.

Ble løslatt

- Vi beslagla førerkortet hans. Deretter løslot vi mannen. Han var mistenkt for promillekjøring, fartsovertredelser og uaktsom bilkjøring, sier vaktsjef Tore Persson til Dagbladet.

En liknende sak skjedde i Norge i februar i fjor. Den gangen ble en svenske tatt for fyllekjøring i Oslo sentrum - med 2,03 i promille. Stockholmsmannen ble tatt med promille tre ganger i samme bil, i løpet av seks timer.

Og selv etter å ha blitt stanset av politiet for andre gang, fikk den svenske 31-åringen beholde bilnøklene.

Mannen ble idømt 30 dagers fengselsstraff og fikk en bot på 43500 kroner. Han husket ingenting fra kjøreturen i Oslo, men i ettertid stilte han seg totalt uforstående til at politiet slapp ham ut igjen, og attpåtil lot ham få ha bilnøklene.

- Det er jo komplett galskap, utbrøt svensken etter at dommen falt.

Bak rattet igjen

Da den norske 30-åringen forlot politikammeret i Karlstad, ble han observert av politiet via overvåkingskameraer. Politiet så at nordmannen satte seg bak rattet igjen, før han svingte ut på veien.

Politiet la seg på hjul og fikk stoppet nordmannen i sentrum av Karlstad.

Tilbake på politistasjonen ble det tatt blodprøve enda en gang. Men heller ikke denne gangen beholdt politiet ham i fyllearresten. Jourhavende jurist mente det ikke var grunnlag for å holde mannen i varetekt.

Dermed ble han sluppet løs igjen.

- Vi har aldri opplevd noe liknende før og ble ganske overrasket over at juristen bestemte seg for å løslate ham. Han hadde jo temmelig høy promille. Men vi hadde ikke annet valg enn å la ham gå, sier Persson.

Jourhavende jurist ved Karlstad-politiet, Lars Duberg, sier at det ikke er vanlig å holde fyllekjørere i varetekt i Sverige.

- Når det gjelder utenlandske statsborgere, finnes det formell mulighet hvis loven i det aktuelle landet tillater det. Men det avhenger av hvor alvorlig overtredelsen er, sier Duberg. Trass i at han var blitt tatt med promille to ganger, mente juristen det ikke fantes grunnlag for å sette mannen i fyllearresten.

- Hvorfor ble han løslatt første gangen?

- Vi samarbeider med norsk politi og kan straffeforfølge ham i Norge, sier Lars Duberg.

Beslagla bilen

Selv etter å ha blitt stanset av politiet to ganger, ga nordmannen seg ikke. Han skulle hjem til Norge. Etter kort tid returnerte 30-åringen til politistasjonen sammen med en kamerat. Kameraten skulle være sjåfør for ham slik at han kom seg hjem til Norge, bedyret han. Og politiet måtte pent levere ut bilnøklene.

- Vi vet ikke hvorfor han hadde det så travelt med å komme seg hjem til Norge, sier vaktsjef Tore Persson.

En knapp halv time seinere fikk politiet nye meldinger om grisekjøring: En bil på vei langs E18 mot norskegrensa i full fart - med den berusede 30-åringen bak rattet. Nok en gang ble mannen tatt inn for blodprøve.

- Denne gangen besluttet jourhavende jurist at politiet skulle ta beslag i bilen. Men vi måtte løslate mannen igjen, sier Persson.

30-åringen er nå siktet for tre tilfeller av promillekjøring, samt to tilfeller av grov, ulovlig bilkjøring. Dette kommer i tillegg til fartsovertredelsene og uaktsom bilkjøring.

Om mannen kom seg til Norge, vites ikke.

- Han dro herfra i taxi, men jeg vet ikke om han tok den helt hjem dit han skulle i Norge, sier vaktsjefen ved Karlstad-politiet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer