- Nordmann terror-kidnappet i Kenya

Fire ansatte i Flyktninghjelpen forsvant i Kenya i går etter at en kolonne ble angrepet av væpnede menn. Politiet sier til Dagbladet at de tror terrorgruppa al-Shabaab står bak.

FLERE SKUTT OG HARDT SKADD:  En kolonne med biler fra Flyktninghjelpen ble angrepet i flykningleiren Dadaab i Kenya i går. Fire ansatte i Flyktninhjelpen er savnet. Foto: AP
FLERE SKUTT OG HARDT SKADD: En kolonne med biler fra Flyktninghjelpen ble angrepet i flykningleiren Dadaab i Kenya i går. Fire ansatte i Flyktninhjelpen er savnet. Foto: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Talsmannen for politiet i Kenya, Eric Kiraithe, sier til Dagbladet at både spesialstyrker og militæret driver klappjakt på det han kaller kidnapperne. De hadde ikke hørt fra dem litt før 23-tida i går.

Kom seg unna - Vi forventer å løse denne situasjonen innen de neste 12 timene. Vi tror kidnapperne har til hensikt å ta dem med dypt inn i Somalia, og vi ønsker selvsagt å få stoppet dem før dette skjer, sier han til Dagbladet.

Flyktninghjelpens generalsekretær Elisabeth Rasmusson var i en av bilene som kom seg unna, sammen med norsk-somaliske Hassan Khaire.

- Jeg får ikke lov til å kommentere saken, sa Khaire til Dagbladet i går kveld.

Til NRK sier Rasmusson at hun med en gang skjønte hva som var i ferd med å skje.

- Jeg så kidnapperne. Så vidt jeg kunne se, var de fire stykker. De var bevæpnet med pistoler. De stoppet oss, og truet alle sammen. Det som har skjedd er at de har klart å ta to biler med seg og forsvinne med våre ansatte, forteller Rasmusson.

Én drept Det var i går at en kolonne på i alt tre biler fra Flyktninghjelpen ble angrepet av mellom seks og sju væpnede menn i Kenya.

En sjåfør ble drept og tre ble hardt skadet, alle fra lokalområdet.

På en pressekonferanse i Oslo i går ettermiddag bekreftet Flyktninghjelpen at en bil og fire ansatte er forsvunnet.

Av sikkerhetsmessige årsaker ville de ikke kommentere nasjonaliteten på de ansatte, men ifølge nyhetsbyrået AFP dreier det seg om en nordmann, en pakistaner, en filippiner og en canadier.

Helikopter-jakt Sjefen for det regionale politiet, Philip Ndolo, sa i går ettermiddag at det dreier seg om en kidnapping.

- To kvinner og to menn har blitt bortført, sa han.

Etter angrepet ble våpenmennene jaktet på av militær-helikopter. Bilen som de fire ansatte befant seg i ble funnet forlatt tre mil unna flyktningsleiren i retning Somalia.

- Vi fant bilen forlatt og tror at gruppa fortsatt befinner seg innenfor kenyas grenser til fots, sa Cyrus Oguna, talsmann for militæret til AFP.

Mistenker terrorgruppe Den regionale politisjefen Ndolo forteller til nyhetsbyrået Reuters at terrorgruppa al-Shabaab mistenkes å stå bak den påståtte bortføringen.

Al-Shabaab er en terrorgruppe sentrert i Somalia med kobling til den mer kjente al-Qaida-organisasjonen.

Samtidig vil ikke talsmannen for terrororganisasjonens militære operasjoner bekrefte dette, ifølge Reuters.

KNUSTE RUTER:  Generalsekretær i Flyktninghjelpen og landsjef Hassan Khaire er begge blant dem som kom seg unna angrepet i går. Bilen de satt i har skader som tydelig viser hvor dramatisk situasjonen var. Foto: AP
KNUSTE RUTER: Generalsekretær i Flyktninghjelpen og landsjef Hassan Khaire er begge blant dem som kom seg unna angrepet i går. Bilen de satt i har skader som tydelig viser hvor dramatisk situasjonen var. Foto: AP Vis mer

Eric Kiraithe, bekrefter dette overfor Dagbladet.

- Vi tror at al-Shabaab står bak kidnappingen, sier han.

Frykten nå er at de fire har blitt fraktet til Somalia.

Seniorforsker ved Fredsforskingsinstituttet i Oslo, Cindy Horst, sa til Dagbladet i går kveld at hun tror at nettopp dette har skjedd.

Dersom det blir krevd løsepenger for de fire vil ikke Flykninghjelpen betale dette, ettersom det ikke er policy i organisasjonen.

Ingen kontakt Så langt er det ikke meldt om at noen har tatt kontakt med Flyktninghjelpen om de savnede ansatte. De berørte familiene er varslet og kriseteam står klar til å bistå hvis det er nødvendig.

- Det viktigste for dem akkurat nå er informasjon. Vi gjør vårt beste for å gi dem så mye og så presis informasjon som mulig, sa Rolf Vestvik til Dagbladet i går kveld.

- Selvsagt er jeg bekymret, fortsetter han.

Flyktningeleiren Dadaab ligger øst i Kenya, rundt 100 kilometer fra grensen til Somalia. Leiren dekker 50 kvadratkilometer og er den største i verden, med mer enn 380.000 flyktninger.

FRAKTET TIL SYKEHUS:  Én ble drept og tre ble fraktet til sykehus etter angrepet i Kenya i går. Foto; AP
FRAKTET TIL SYKEHUS: Én ble drept og tre ble fraktet til sykehus etter angrepet i Kenya i går. Foto; AP Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer