Flyktningestrøm: Sør-Sudanesiske flyktninger venter på å kunne krysse grensa inn til Gambellaregionen i Etiopia. Foto: Solan Gemechu/AFP
Flyktningestrøm: Sør-Sudanesiske flyktninger venter på å kunne krysse grensa inn til Gambellaregionen i Etiopia. Foto: Solan Gemechu/AFPVis mer

Nordmann terrortiltalt i Etiopia

Norsk-etiopier og regional president anklages for separatisme i Etiopia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge den etiopiske avisa The Reporter er en 52 år gammel norsk statsborger av etiopisk opprinnelse tiltalt i en stor terrorsak i Etiopia.
Mannen er ifølge avisa tiltalt sammen med seks personer fra Sør-Sudan. Han skal sitte arrestert i Etiopia og blir anklaget for å lede en terrororganisasjon som har som mål å løsrive regionen Gambella fra resten av Etiopia. 

Ifølge tiltalen skal han ha jobbet med to forskjellige politiske partier, Folkets frigjøringshær i Gambella (GPLM) og Gambella demokratiske bevegelse (GDM), for å etablere en front mot de sentrale mynfighetene i Addis Abeba. De to partiene skal ha stått bak voldshandlinger og konflikter som har herjet regionen.

De tiltalte skal ha forsøkt å mobilisere personer fra Gambella i USA, Australia og Europa for å skaffe penger og verve geriljakrigere. De skal også ha konspirert med Etiopias fiende i nord, Eritrea, og med grupper som regimet i Etiopia omtaler som terrorister, melder avisa.

- Selv om regimet kaller ham for terrorist trenger han ikke være noe mer enn en opposisjonell. Det er lett for dem å ty til terrorbegrepet, for i den såkalte kampen mot terror har de sterk støtte fra for eksempel USA, sier seniorforsker Jon Harald Sande Lie ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI).

Han sier at opposisjonelle og kritiske journalister i Etiopia ofte forfølges av myndighetene. I utenriksdepartementet er de oppmerksomme på nordmannens situasjon.

- Utenriksdepartementet er kjent med saken og har i lengre tid jobbet med den, sier kommunikasjonsrådgiver Hilde Steinfeld i UD til Dagbladet.

Konflikt Gambella er en herjet region vest i Etiopia som er sterkt preget av konflikten i nabolandet Sør-Sudan. Store flyktningestrømmer har krysset grensa til disse områdene, som fra før er tynt befolket.

Den norske statsborgeren var tidligere president i de lokale myndighetene, men i 2005 flyktet han over grensa til Sør-Sudan og kom seg senere videre til Norge. Her fikk han etter hvert norsk statsborgerskap. I vinter var han tilbake i regionen, men ble pågrepet av sør-sudanske sikkerhetsstyrker på grensa mellom Sør-Sudan og Uganda.

- Lokalt har de et annet forhold til landegrenser her. De forflytter seg stadig på kryss og tvers, sier Sande Lie.

Nordmannen satt fengslet i den sør-sudanske hovedstaden Juba før han i april ble utlevert fra til Etiopia.

Henrettelser Etiopia er et land som lenge har blitt kritisert for manglende respekt for demokrati og menneskerettigheter og i følge avisa har statsadvokaten i landet nektet de tiltalte forsvarere. Rettssaken er planlagt å starte allerede 1. juli.

- Regimet i Addis Abeba har ikke så mye å vise til i Gambella. De plasserer ut sine folk og tillater lite selvstyre. Tradisjonelt er det i Etiopia en konflikt mellom de fra høylandet og de i lavlandet. Addis Abeba er høyland og Gambella er lavland, sier Sande Lie.

Norsk-etioperen har ved flere anledninger varslet om overgrep, henrettelser, tortur og det han omtaler som folkemord av Anuak-folket, som er den nest største folkegruppen i regionen.

Dagbladet har uten å lykkes forsøkt å få kontakt med Etiopias ambassade i Stockholm eller med etiopiske påtalemyndigheter i Addis Abeba.