Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nordmann tiltalt for dobbeltdrap i Bosnia

Den tidligere elitesoldaten Zikrija Krkic (46) tiltalt for å ha drept to menn med automatvåpen i Bosnia i 2014.

PÅGRIPELSE: Zikrija Krkic (46) er tiltalt for dobbeldrap i Bosnia. Her fra pågripelsen i 2014. Video: Alternativa Televizija. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Den norske statsborgeren Zikrija Krkic (46) er tiltalt i Norge for å ha drept to personer med et titall skudd med AK 47 på en kaffebar i Bosnia i august 2014.

Mannen, som i mange år har vært bosatt i Drammen og kom til Norge i 1993, ble i september 2015 frikjent for dobbeltdrapet i bosnisk tingrett. Frifinnelsen ble seinere opphevet av det bosniske rettsvesenet.

Innen opphevelsen hadde imidlertid mannen frasagt seg sitt bosniske statsborgerskap, men beholdt sitt norske. Dermed var han i utgangspunktet fri, helt til norsk politi rettet søkelyset mot ham.

Norsk politi overtok saken våren 2018 og har etterforsket siden da. Like før jul ble saken ferdig etterforsket av politiet.

Hevder sin uskyld

Riksadvokaten tok i dag ut tiltale mot Krkic, som nå soner en dom på seks års fengsel for grov familievold.

Krkic har vært tydlig på at han mener saken mot ham er feil, og hevder sin uskyld.

Det er satt av åtte uker til saken i Drammen tingrett fra slutten av februar. Også mannens sønn i midten av 20-åra har vært siktet i drapssaken. Saken mot ham er henlagt av Riksadvokaten.

- Svake bevis

Krkics forsvarer Øyvind Bratlien er kritisk til etterforskningen.

- Krkic er frikjent for drapene i Bosnia i en usedvanlig godt begrunnet dom. Retten peker på andre mer sannsynlige gjerningsmenn og at det er plantet bevis. Det er ingen tekniske bevis mot tiltalte og heller ingen vitner som knytter ham til åstedet.

- Det er er overraskende at norsk politi stikker hånda inn i dette vepsebolet av politikk, religion, kultur, korrupsjon, familievold og svake bevis uten en bedre og mer betryggende etterforskning. Etterforskingen er kun rettet mot Krkic og norsk politi har ikke vært objektive.

Ifølge tiltalen skjedde drapene rundt klokka 23.00 på kvelden på Sann Café i den lille byen Trnopolje i Bosnia-Hercegovina.

AK 47

Ifølge Statsadvokaten skal Krkic ha skutt to menn på henholdsvis 62 og 48 år med automatvåpen, fomentlig Kalashnikov AK 47.

De to drepte var begge fra samme landsby som den norskbosniske mannen. Den lille byen ligger nordvest i Bosnia, ikke langt ifra grensa til Kroatia. Nordmannen og familien var i Bosnia for å besøke slektninger, da han ble stoppet av politiet etter en handletur. Drammenseren ble sittende 14 måneder i varetekt før han ble stilt for retten og frikjent i Bosnia.

I bosniske mediers omtale av den første dommen gikk det fram at dommeren rettet kraftig kritikk mot påtalemyndigheten for mangelfull etterforskning da hun leste opp dommen der nordmannen ble frikjent.

Soldat

HENLAGT: Sønnen i midten av 20-åra var også siktet for drap. Saken mot ham er nå henlagt. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
HENLAGT: Sønnen i midten av 20-åra var også siktet for drap. Saken mot ham er nå henlagt. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

Saken ble tatt over av norsk politi fordi Krkic ikke kan utleveres til Bosnia, selv om frifinnelsen av ham ble opphevet. Norsk politi har gjort flere etterforskningsskritt i både Norge og Bosnia.

Mannen flyktet fra krigen i Bosnia til Norge i 1993, men dro senere tilbake til hjemlandet for å være soldat.

I 2005 ble mannen i samme tingrett dømt for å ha dyttet og truet rektoren ved skolen hvor mannens sønn gikk, og for å ha truet en annen mann med hammer.

«Du skal dø, det garanterer jeg», sa drammenseren gjentatte ganger, mens han holdt hammeren hevet mot mannen, står det i dommen.

Sønn lettet

Olle Nohlin i Matrix Advokater har bistått sønnen som har fått saken sin henlagt.

I FORSVAR: Den nitten år gamle sønnen til den dobbeltdrapssiktede norskbosnieren forsvarte faren sin i et åpenhjertig intervju med Dagbladet. Video: John Terje Pedersen/Dagbladet Vis mer

- Det er ventet og velkomment. Vi har jobbet målbevisst for å få ham ut av saken, for han har har ingenting der å gjøre,sier Nohlin til Dagbladet.

- Han er glad og lettet, sier advokaten.

Sønnen er innkalt som vitne i saken mot faren i Drammen tingrett, men har der ingen forklaringsplikt.

Dagbladet intervjuet sønnen i august 2017, i forbindelse med at norsk politi vurderte om de skulle be om å ta over saken, mente han at en uskyldig mann ble jaktet på.

- I stedet for å hjelpe oss i Bosnia, har Norge satt i gang sin egen sak. Dette er som «Making a Murderer» i norsk utgave. Den opprinnelige dommen var krystallklar, og faren min ble helt renvasket, sa sønnen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media