Nordmann tiltalt for terrorplanlegging i Jordan

- Hadde 45 kilo sprengstoff da han ble pågrepet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En nordmann er tiltalt og fengslet i Jordan. Ifølge den jordanske avisa Al Rai er mannen tiltalt for terrorplanlegging, og skal ha vært i besittelse av 45 kilo sprengstoff da han ble pågrepet.

- Vi er kjent med at en norsk statsborger et tiltalt og fengslet i Jordan. Vi er i kontakt med ham, og gir han konsulær assistanse som alle andre, sier pressevakt i Utenriksdepartementet Veslemøy Salvesen til Dagbladet.

- Norsk-iraker Ifølge Al Rai har mannen norsk og irakisk statsborgerskap. Den arabiske TV-kanalen Al Arabiya og flere medier i Midtøsten har omtalt saken i dag. Ifølge avisa begynner saken mot mannen i dag. Det er imidlertid referatforbud fra rettssalen, skriver Al Rai.

Salvesen i UD sier ambassaden har gjort besøk i fengselet. UD følger saken og er i kontakt med mannen. Hun ønsker ikke å kommentere hva mannen er tiltalt for eller når han ble pågrepet.

Han skal ha blitt arrestert i byen Jerash nord i kongeriket.
Ifølge avisa Al Rai skal den tiltalte ha vært støttet av den iranske gruppa Bayt al-Maqdis, som ikke må forveksles med den IS-tilknyttede egyptiske gruppa Bayt al-Maqdi

Ifølge en ikke navngitt rettskilde som AFP siterer, tilhører mannen den utenlandske fløyen av Irans revolusjonsgarde, Quds-styrken, som kjemper mot IS i Irak.

- Stort angrep avverget Avisa siterer en jordansk sikkerhetskilde tett på etterforskningen i saken.

- Dette er den mest seriøse saken på et tiår med tanke på mengde eksplosiver og deres kvalitet. Et stort terrorangrep er blitt avverget, sier kilden ifølge avisa.

Saken skal holdes i en statlig sikkerhetsrett blir av av Al Rai betegnet en militærrettsak leder av dommer, oberst Mohammed Afif.

Iran er en viktig støttespiller både for den irakiske regjeringen og for Syrias president Bashar al-Assad, som har anklaget Jordan for å hjelpe opprørsgrupper som kjemper mot Assads styrker i Syria, skriver NTB.

Samtidig får syriske opprørere som kjemper mot Den islamske staten (IS), opplæring av amerikanske soldater i Jordan.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer