- Nordmann trent av al-Qaida venter på ordre om å angripe Europa

Nyhetsbyrået AP melder «om det verst tenkelige scenarioet».

AL-QAIDA-LOGO: Al-Qaida står sterkt i Jemen, men ble drevet tilbake etter kraftige kamper med regjeringsstyrker for to uker siden. Dette bildet er fra byen Jaar, i den sørlige Abyan-provinsen, der det er satt opp et skilt med al-Qaidas logo. Bildet er tatt for ti dager siden. Foto: Hani Mohammed/AP/Scanpix
AL-QAIDA-LOGO: Al-Qaida står sterkt i Jemen, men ble drevet tilbake etter kraftige kamper med regjeringsstyrker for to uker siden. Dette bildet er fra byen Jaar, i den sørlige Abyan-provinsen, der det er satt opp et skilt med al-Qaidas logo. Bildet er tatt for ti dager siden. Foto: Hani Mohammed/AP/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Associated Press (AP), verdens største nyhetsbyrå, melder i kveld fra sitt Stockholm-kontor at en nordmann som har konvertert til islam har mottatt terroristtrening av al-Qaida i Jemen og nå venter på ordre om å angripe mål i Europa.

Etter det Dagbladet får opplyst skal mannen være født og oppvokst i Norge og ha norske foreldre. Han skal ikke ha utpekt seg som del av et spesielt religiøst eller politisk ekstremt miljø.

Kildene til AP skal være fra tre forskjellige europeiske sikkerhetstjenester.

APs kilder beskriver scenarioet som «det verst tenkelige», der terroristen ikke vil ha problemer med visum og enkelt kan komme seg inn i Europa og gjennomføre et angrep uten at noen fatter mistanke.

Kildene ønsker ikke å si hvilke sikkerhetstiltak som er iverksatt, men sier at «det er et veletablert samarbeid mellom vestlige sikkerhetstjenester, som utveksler informasjon som er nødvendig for å hindre terrorangrep».

Konverterte i 2008 Kildene bekreftet i kveld overfor AP at konvertitten er «operasjonell», noe som betyr at han er ferdig med treningen og er klar til å motta ordre.

Nordmannen er i 30-årene og ble raskt radikalisert etter å ha konvertert til islam i 2008. Han har vært i en al-Qaida-treningsleir i Jemen i «noen måneder».

- Han har ikke noe kriminelt rulleblad. Ikke en gang en parkeringsbot. Han er helt «ren» og kan reise helt fritt, sier en av APs kilder.

APs kilder uttaler seg under forutsetning av at de kan være anonyme.

Det norske utenriksdepartementet sier i kveld til Dagbladet at de ikke har kjennskap til situasjonen.

Utfordring med konvertitter
Overfor AP innrømmer PSTs kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken at konvertitter representerer en særlig utfordring for sikkerhetstjenestene.

- Konvertitter har større muligheter til å skjule aktivitetene sine, spesielt hvis de ikke har kriminelt rulleblad, sier Hugubakken til AP. Hugubakken legger til at de fleste konvertitter til islam ikke blir ekstremister.

Talsmannen henviser videre til PSTs egen trusselvurdering, som ble lagt fram i vinter, der det heter at «flere» muslismske ekstremister har reist ut av Norge til treningsleirer i konfliktområder.

Les hele PSTs trusselvurdering for 2012 her

Det har vært flere eksempler på konvertitter som blir radikalisert og involvert i terrorisme. «Skobomberen» Richard Reid, en britisk konvertitt, og en kvinne fra Pennsylvania som planla å drepe en svensk karikaturtegner, trekkes fram av AP.

PST selv trakk fram under framleggingen av årets trusselvurdering at det finnes flere ekstreme islamister som opererer i det skjulte i Norge.

- Det er også snakk om personer som ikke er kjent utad, men som framstår som lederskikkelser med veldig stor kontaktflate. En god del er oppvokst i Norge. Det er en økende del av dem som er såkalt «homegrown», sa analysesjef Jon Fitje i PST.

al-Qaida-område Al-Qaida har hatt flere faste baser i Jemen, der de ble drevet tilbake av regjeringsstyrker fra den sørlige Abyan-provinsen for to uker siden.

CNN melder i kveld at så mange som 73 mennesker er drept av landminer lagt ut av al-Qaida etter at terrororganisasjonen mistet kontrollen over området.

Det har det siste året vært borgerkrigsliknende tilstander der regjeringsstyrker har kjempet mot al-Qaida.

2010: Fryktet AP-historie Sommeren 2010 gikk det norske sikkerhetspolitiet (PST) til pågripelse av tre personer for terrorplanlegging tidligere enn de hadde planlagt, etter at saken ble kjent for Associated Press.

Tidligere PST-sjef Janne Kristiansen fryktet at saken ville få internasjonal medieomtale og gikk til pågripelse i stedet for å fortsette spaningen.

To av mennene ble tidligere i år de første til å bli dømt etter den nye terrorparagrafen. Dommen er anket og er ennå ikke rettskraftig. Etter all sannsynlighet blir Anders Behring Breivik den tredje som blir dømt etter terrorparagrafen når dommen faller etter sommeren.

Dagbladet kommer med mer