Nordmann truet på livet

Nordmannen som har vitnet i etterforskningen av drapet på Libanons tidligere statsminister Hariri sier han frykter for sin sikkerhet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BEIRUT (Dagbladet): Nordmannen har sittet i en rekke vitneavhør hos de internasjonale etterforskerne av drapet på Libanons tidligere statsminister Rafik Hariri. Han forteller til Dagbladet at han er blitt truet på livet to ganger av libanesere som er i etterforskernes søkelys.

Mannen forteller at han i august fikk overlevert en konvolutt med penger til flybillett og beskjed om å komme seg ut av Libanon så raskt som mulig.

Kort tid seinere ble han fortalt at han ikke var trygg dersom han ble værende i landet. Nordmannen, som fremdeles oppholder seg i Libanon, sier han ikke er i tvil om at det dreide seg om indirekte drapstrusler og at han tar dem alvorlig.

Han forteller at han var klar over at han satt på sensitiv informasjon da han ble truet. Informasjonen handler om importen av sikkerhetsutstyr som er blitt satt i sammenheng med drapet på Rafik Hariri i februar i år.

Nordmannen var i kontakt med en vestlig ambassade som satte ham i forbindelse med den FN-nedsatte etterforskningskommisjonen. Derfra bar det i en rekke vitneavhør. Nordmannen presiserer at han har samarbeidet fullt og helt med etterforskerne og av egen vilje.

Importerte utstyr

Det var for et års tid siden at nordmannen fikk en forespørsel om han kunne importere telefonavlyttingssystem og «jammere», utstyr som blokkerer frekvenser for å beskytte mål mot fjernutløste bomber.

Utstyret var angivelig ment for sikkerhetsopplegget rundt Libanons pro-syriske president Emile Lahoud, erkefienden til avdøde statsminister Hariri. Blant nordmannens oppdragsgivere var daværende topper innen de libanesiske sikkerhetsstyrkene. Det aktuelle sikkerhetsutstyret er blant de mange sporene som er blitt fulgt av etterforskerne etter at det ble klart at det er identisk med utstyret som ble benyttet av tidligere statsminister Rafik Hariri.

 BILBOMBE:  En mann roper på hjelp etter bombeattentatet som drepte Libanons eksstatsminister Rafik Hariri og flere i hans følge 14. februar i år. Foto: Mohamed Azakir/Reuters/Scanpix
BILBOMBE: En mann roper på hjelp etter bombeattentatet som drepte Libanons eksstatsminister Rafik Hariri og flere i hans følge 14. februar i år. Foto: Mohamed Azakir/Reuters/Scanpix Vis mer

Hariri og 22 andre ble drept den 14. februar i år, da rundt ett tonn eksplosiver detonerte idet bilkortesjen hans passerte hotellet St. George i Beirut. Ble «jammerne» i Hariris konvoi satt ut av spill eller omgått av folk med kjennskap til utstyrets tekniske «hemmeligheter»?

Dette er tekniske spørsmål nordmannen sier han ikke kan svare på.

Avviser rykter

Han avviser imidlertid at utstyret ble levert av et norsk selskap, slik det ble framstilt i avisa as-Safir, som brakte nyheten om det norske vitnet sist fredag. I stedet dreier det seg om et britisk-kanadisk forsvarsselskap. Salget ble klarert på høyt hold i det britiske forsvarsdepartementet, sier han.

Nordmannen ligger lavt i terrenget. Han bruker hemmelig telefonnummer og er forsiktig i sine bevegelser. Han sier at folk fra den libanesiske sikkerhetstjenesten befinner seg i nærheten når Dagbladet møter ham i sentrum av Beirut.

Det er mektige personer nordmannen skal ha vært i kontakt med i og rundt det libanesiske presidentpalasset, hvor han hevder å ha vært «en av de få ikke-syriske utlendingene som hadde fri adgang.» Noen av de han hevder står bak truslene mot ham, er ikke anholdt i drapssaken.

Kontakter siktet

Det var to lokale kontakter som satte nordmannen i forbindelse med flere av de daværende toppene i det libanesiske sikkerhetsapparatet. I august ble fire av dem - sjefer for hver sin sikkerhetstjeneste - anholdt og siktet for Hariri-drapet på anmodning av den FN-nedsatte etterforskningskommisjonen under ledelse av tyskeren Detlev Mehlis.

De to lokale kontaktene havnet i juni i medienes søkelys på grunn av det private sikkerhetsfirmaet de inntil da drev sammen. Et par måneder seinere ble en av dem etterlyst i forbindelse med funnet av et våpenlager. Den etterlyste mannen, som nå befinner seg i utlandet, er blant dem nordmannen hevder har truet ham.

Passet til nordmannen er blitt konfiskert av libanesiske myndigheter på grunn av hans status som vitne i den lokale etterforskningen som pågår parallelt med den internasjonale. Både den norske ambassaden og vestlige diplomater jobber for at han skal få reise ut av landet.

-  Norske myndigheter og ambassadepersonell har vært til stor hjelp i saken, sier nordmannen.

Ambassaden bekrefter

Norges ambassadør til Syria og Libanon, Svein Sevje, bekrefter overfor Dagbladet at ambassaden og UD jobber for å få nordmannen ut av landet.

-  Vi har gjort det klart overfor libanesiske myndigheter at det ikke finnes juridisk grunnlag for å holde på ham så lenge han verken er mistenkt eller siktet i saken, sier Sevje.

Han legger til at nordmannen også har skriftlig bekreftelse på at han er sjekket ut av den internasjonale etterforskningen. Sevje regner med at nordmannen kan forlate Libanon i løpet av kort tid.

DREPT: Rafik Hariri.
NEKTES UTREISE: Nordmannen som er avhørt i forbindelse med drapet på Rafik Hariri, forteller sin historie til Dagbladet, men tør ikke å stå fram med navn og bilde.