Nordmann utsatte D-dagen

De allierte styrkene ville egentlig gå i land 5. juni 1944. Det klarte Sverre Petterssen heldigvis å stoppe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Veteraner fra andre verdenskrig strømmer til Normandie for å minnes 60-årsdagen for de allierte styrkenes invasjonen av Normandie, en av historiens største militære operasjoner.

Invasjonen med kodenavn «Operasjon Overlord» betydde begynnelsen på slutten på andre verdenskrig. I alt 23 500 fallskjermsoldater ble satt inn, 7000 skip sto for troppetransport, og 156 000 infanterisoldater ble landsatt med flystøtte fra 5400 jagerfly og 3000 bombefly.

Den norske innsatsen besto av to jagerskvadroner, ti marinefartøy og 43 handelsfartøy. Men en av de viktigste og mest innflytelsesrike nordmennene, var meteorologen Sverre Petterssen.

Måtte utsettes

Petterssen deltok i planleggingen av D-dagen, og var sterkt deltakende i at invasjonen ble utsatt ett døgn. Styrkene skulle egentlig gå i land 5. juni, men værforholdene var helt avgjørende. Hvis det var dårlig vær, kunne det bety enorme tapstall.

General Eisenhower hadde nedsatt tre forskjellige meteorologiske grupper, som skulle forutsi hvordan været kom til å bli. På grunn av teknikken som ble brukt på den tida, var det en langt vanskeligere jobb enn værvarsling i dag.

Sverre Petterssen, som var en internasjonal mentor innenfor meteorologien, var rådgiver i ene gruppa, og hadde stor innflytelse.

Sverre Petterssen


Petterssen ble født i Hadsel i 1898. Han vokste opp i Vesterålen.

Seinere ble han amerikansk statsborger, men frasa seg statsborgerskapet i protest på 70-tallet, da Nixon styrte USA.

Petterssen har skrevet flere lærebøker om meteorologi, og blir fortsatt ansett som en nestor innenfor faget.

Han døde i 1974.

24 timer før det planlagte tidspunktet for invasjonen, ga Petterssen og de andre meteorologene beskjed om at operasjonen burde utsettes. Klokka 0430, søndag 4. juni, bestemte general Eisenhower seg for å lytte til dem.

Stor risiko

Det sparte trolig livene til mange allierte soldater. Da den planlagte invasjonen egentlig skulle finne sted, slo regnet ned, og stormkastene kastet bølger langt opp på stranda.

Det var likevel ikke noen enkel avgjørelse å ta for Eisenhower. Det var så mange allierte skip som nærmet seg Normandie, at faren for å bli oppdaget var meget stor.

Hvis tyskerne hadde blitt klare over planene, var det anslått at 75 000 allierte soldater ville bli drept. Tallet på omkomne allierte på D-dagen, ble rundt 12 000.

Kilder: Meteorologisk institutt, Metservice, New Zealand Geographic

VÆREKSPERT: Sverre Petterssen var værrådgiver for general Eisenhower.
VARSELET: Slik var været 5. juni 1944, da de allierte egentlig skulle gå i land.