Nordmannen ble frifunnet for dobbeltdrap i Bosnia. Så startet politiet etterforskning i Norge

- Det vi har gjennomført av etterforskning i Norge, gjorde at vi ba om å få ta over saken.

PÅGREPET: Mannen fra Drammen ble pågrepet i Bosnia i 2014, mistenkt for dobbeltdrap. Video: ATVBL Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Det er august 2014 og fortsatt sommer i lufta, da en norsk-bosnisk statsborger blir pågrepet i Bosnia. Årsaken er av det blodige slaget: et dobbeltdrap utført med et titall skudd på kaffebaren «San» i den lille landsbyen Trnopolje.

Sammen med tre andre, er mannen fra Drammen mistenkt for å stå bak. Nå settes han i varetekt.

Kort tid etter, løslates tre av de fire. Drammenseren er ikke en av dem. I stedet utpekes han som hovedmistenkt.

Frifinnelsen

Mer enn ett år i varetekt venter for mannen, som i dag er i 40-åra. Siden han flyktet til Norge fra krigen i Bosnia i 1993, har han hatt både norsk og bosnisk pass. Men i løpet av varetektsperioden frasier han seg ifølge norsk politi sitt bosniske statsborgerskap. Nå er han på papiret helnorsk. Det skal få konsekvenser senere.

Månedene går før dobbeltdrapet havner i den bosniske tingretten. Men da dommen endelig foreligger i Banja Luka i september 2015, blir drammenseren en fri mann. Bevisene holder ikke til domfellelse.

BOSNIA: Mannen flyktet fra krigen til Norge, men dro senere tilbake til Bosnia for å være soldat. Foto: Fredrik Naumann / Dagbladet
BOSNIA: Mannen flyktet fra krigen til Norge, men dro senere tilbake til Bosnia for å være soldat. Foto: Fredrik Naumann / Dagbladet Vis mer

Siste ord i saken er imidlertid ikke sagt. Frifinnelsen blir opphevet av det bosniske rettsvesenet. De vil ha ny rettssak mot nordmannen.

Veien hjem

I mellomtida reiser mannen i 40-åra hjem til Drammen. Der venter familien på ham. Det skal bli alt annet enn en hyggelig gjenforening, ifølge en dom fra Drammen tingrett datert desember 2017.

I rettsdokumentene beskrives 23 år med sammenhengende og grov familievold mot mannens kone og fem barn, helt fram til senhøsten 2016. Dommen settes til seks års fengsel.

Ifølge dommen fortalte kona i retten blant annet om ett tilfelle hvor mannen holdt en pistol mot hodet hennes.

Det er heller ikke det eneste han har på rullebladet. I 2005 ble mannen i samme tingrett dømt for å ha dyttet og truet rektoren ved skolen hvor mannens sønn gikk, og for å ha truet en annen mann med hammer.

«Du skal dø, det garanterer jeg», sa drammenseren gjentatte ganger, mens han holdt hammeren hevet mot mannen, står det i dommen.

Norske spor i dobbeltdrapet

Men politiet i Norge har rettet blikket mot mer enn familievolden. Dobbeltdrapet på kaffebaren i Bosnia er langt ifra glemt.

Siden mannen nå kun har norsk statsborgerskap, vil han aldri bli utlevert til Bosnia for å få gjennomført en ny rettssak der. Politiet i Drammen ber derfor om å få ta over saken.

I tida hvor mannen tiltales, domfelles og anker dommen for familievold, jobbes det med en annen etterforskning. Mens han nok en gang sitter varetektsfengslet, i påvente av at familievolden skal opp for lagmannsretten, venter politiet på å få klarsignal fra Bosnia til å ta over saken.

I mellomtida gjør de nye avhør i Norge. Og de finner spor.

- Blant annet har vi gjennomført vitneavhør av familie, og vi har også gjort mindre beslag i saken. Det vi har gjennomført av etterforskning i Norge, gjorde at vi ba om å få ta over saken, sier politiadvokat Ann Irén Svane Mathiassen.

Forgreininger til andre land

Hun vil ikke gi detaljer om hva funnene innebærer, og kan heller ikke bekrefte om det har styrket mistanken. Politiadvokaten er imidlertid klar på hvorfor norsk politi fattet interesse for, og ba om å få ta over etterforskninga.

- Vår interesse i saken, er at dette er en norsk statsborger bosatt i Norge, og man skal ikke slippe unna grov kriminalitet bare ved å bytte statsborgerskap. Det er ingen garanti for at det blir tiltale i Norge, men vi vil i alle fall forsikre oss om at alt i saken har kommet fram først, sier Mathiassen.

ETTERFORSKER: Politiadvokat Ann Irén Svane Mathiassen. Foto: NTB scanpix
ETTERFORSKER: Politiadvokat Ann Irén Svane Mathiassen. Foto: NTB scanpix Vis mer

Politiadvokaten får støtte fra statsadvokat Marit Formo, som også jobber med saken. Hun forteller at flere land kan bli arena for etterforskning, dersom norsk politi nå får oppfylt ønsket om å overta saken.

- I så fall vil det bli vurdert å gjennomføre etterforskning i Bosnia og eventuelt andre land hvor vitner eller involverte oppholder seg. Vi mener det er grunnlag for videre etterforskning, sier Formo.

- Svaret ligger i Bosnia

Drammenserens forsvarer, advokat John Christian Elden, sier til Dagbladet at de er kjent med politiets arbeid i saken. Han stiller seg undrende til det som er gjort fra norsk politi.

- Vi har skjønt fra juristene i Bosnia at norsk politi har vært svært aktive for å prøve å overta saken. Det er litt rart, da den ikke har noe med Norge å gjøre, sier Elden.

FORSVARER: Advokat John Christian Elden er drammenserens forsvarer. Foto: NTB scanpix
FORSVARER: Advokat John Christian Elden er drammenserens forsvarer. Foto: NTB scanpix Vis mer

Han legger til at det trolig ikke er lovlig å tiltale mannen på nytt for noe han er frifunnet for. Likevel har både Elden og hans klient fokus på drapssaken. Selv tror advokaten at svaret på hvem som utførte dobbeltdrapet ligger et annet sted enn i Norge.

- Vi tror løsningen på den ligger i Bosnia, der den egentlige drapsmannen trolig bor. Det er en sak med mange løse ender og mange har drapsmotiv, så vi får mye arbeid i Bosnia de neste årene, slår Elden fast.

Bekymret sønn

I 2014, da mannen ble pågrepet for dobbeltdrapet, var Dagbladet i kontakt med drammenserens sønn, som også er bosatt i Norge. Han var den gang bekymret for at faren skulle bli tiltalt for terrorvirksomhet.

SØNNEN: Mannens sønn har tidligere latt seg intervjue av Dagbladet. Den gang var han bekymret for hva som ville skje med faren. Video: John Terje Pedersen/Dagbladet Vis mer Vis mer

- Dessverre har ikke alle glemt borgerkrigen. Fordi faren min er muslim og har skjegg virker det som de nå skal ha det til at han er terrorist. Vi er redde for hva som kan skje med han, sa sønnen den gang.

Også da Dagbladet intervjuet sønnen i august i fjor, i forbindelse med at norsk politi vurderte om de skulle be om å ta over saken, mente han at en uskyldig mann ble jaktet på.

- I stedet for å hjelpe oss i Bosnia, har Norge satt i gang sin egen sak. Dette er som «Making a Murderer» i norsk utgave. Den opprinnelige dommen var krystallklar, og faren min ble helt renvasket, sa sønnen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer