Nordmannen Erik Blücher & co gjemmer seg

STOCKHOLM (Dagbladet): Svenske nynazister er blitt fullstendig usynlige etter at de ble brettet ut i de fire svenske storavisene tirsdag. Den eneste som lot høre fra seg, forsøkte å beinfly fra sin nazifortid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det gjelder Filip Jelder (23), som var en av de 62 som sto på de svenske avisenes liste. 23-åringen var fram til i går uttatt til å bli butikksjef ved en av Systembolagets filialer, og har vært aktiv i i Tjänstemannaförbundet HTF.

- Visste ingenting

- Jeg fikk teen i halsen da jeg leste avisa. Vi visste ingenting om dette, og det kom ikke fram under aspirantuttakingen, sier Systembolagets personalsjef Christer Davidsson til Dagens Nyheter.

Om Filip Jelders framtid som filialsjef sier han:

- Personlig føler jeg at vi ikke kan ha personer med nazistiske sympatier i arbeidslederstillinger.

I går fortalte Filip Jelder til sine nærmeste sjefer at hans politiske engasjement er ungdomssynder, og at opplysningene om ham i avisene var feilaktige.

Stemmer ikke

Men Jelders framstilling stemmer ikke. Så seint som i fjor ble han arrestert i forbindelse med en Hvit makt-konsert, ifølge politiet. Det finnes også spaningsopplysninger som sier at Jelder deltok i en nazisammenkomst i november i fjor.

I går fortalte de svenske avisene at Jelder hadde vært redaktør for avisa Norland, og at han hadde skrevet et antisemittisk bilag om familien Bonnier under pseudonym. Også det benektet Jelder i går.

Også fagbevegelsen reagerte med sjokk på at fagforeningsmannen Jelder har sterke nazisympatier.

- Vi er svært bekymret. Vi hadde ikke hørt noe om dette før, sier pressesekretær Stina Anderson.

Ingen i nazimiljøet har villet kommentere tirsdagens avisoppslag, og ingen tar telefonen der avisene har ringt for å be om en kommentar.

Taust fra nazistene

Offentliggjøringen kom samtidig med «heltekongen» Karl XIIs dødsdag, en dag nynazistene pleier å feire bl.a. med marsjer til Karl XII-statuen i Stockholm sentrum.

Men i år hørtes ikke ropet «Die Strasse frei» som nynazistene pleier å skråle når de mar-sjerer gjennom gatene. Det var tomt for skrålende nazister.

I stedet stilte sammenslutningen «Modiga morsor» på Sergels Torg for å demonstrere mot rasisme og facisme. De delte ut svenske flagg til forbipasserende for å demonstrere at flagget er et symbol på demokrati.

- Vi vil ta tilbake det svenske flagget, vi vil at det skal være et symbol på alles rett til å leve i vårt samfunn, sier Birgitta Höglund, en av initiativtakerne til de modige mammaene.