Nordmannen som var involvert i en ATV-ulykke forteller sin versjon av saken

Den skiller seg vesentlig fra versjonen til tyrkisk politi.

- FØLER MEG UTHENGT SOM DRAPSMANN: Mann (22) som var i ATV-ulykken i Tyrkia tidligere denne uken. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
- FØLER MEG UTHENGT SOM DRAPSMANN: Mann (22) som var i ATV-ulykken i Tyrkia tidligere denne uken. Foto: Benjamin A. Ward / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Søndag ettermiddag ble ferien til et mareritt for den 22 år gamle nordmannen som var på «Quad-safari». Han og passasjeren krasjet i en stor stein med en firehjulsmotorsykkel (ATV) på Taurusfjellene utenfor Alanya, Tyrkia.  De ble slengt av firehjulingen og falt ti meter ned en fjellskrent.

Tyrkeren, som var instruktør for ATV-en, døde og nordmannen fikk lettere skader.

Sviktende bremser og høy hastighet i en nedoverbakke skal ha vært årsaken til at de ikke fikk stanset i tide.
Nordmannen vil nå ta et oppgjør med opplysningene Dagbladet har fått fra tyrkisk politi. Han vil ikke stå frem med navn eller bilde.

Ifølge tyrkisk politi rømte mannen til nærmeste by etter at ulykken inntraff, noe nordmannen avviser.

- Jeg ble kjørt fra ulykkesstedet til hotellet av en ansatt i ATV-selskapet. Håpet var at hotellet kunne tilkalle en lege som kunne hjelpe, så jeg slapp å dra på et lokalt sykehus 15 kilometer unna, sier han.

Avhør Da mannen kom tilbake til hotellet tok det en halv time før to sivile politimenn troppet opp.

- Resepsjonisten ringte opp til rommet og sa at det var noe galt med passene våre, da vi kom ned stod to politimenn og ventet på oss. De tok oss med til politistasjonen for avhør, sier 22-åringen.

Tyrkisk politi hevdet også at mannen var fengslet. Nordmannen på sin side hevder at han aldri satt i arrest, men at han ble avhørt og tatt med til ulykkesstedet på befaring. Nordmannen hevder videre at åstedet ble endret fra ulykken inntraff til han var tilbake.

- Endret åstedet - Den svarte ATV-en jeg kjørte var flyttet lengre ned i bakken. Den hadde byttet plass med en mindre blåfarget ATV. Dessuten var det lagt ut to hjelmer på stedet, en rød og en blå, forteller han.

DØDSULYKKE:  Den 22-årige nordmannen var tilbake på stedet der dødsulykken skjedde, søndag kveld. Foto: Kassem Hamadé/Dagbladet.
DØDSULYKKE: Den 22-årige nordmannen var tilbake på stedet der dødsulykken skjedde, søndag kveld. Foto: Kassem Hamadé/Dagbladet. Vis mer

Nordmannen hadde på seg en sølvfarget hjelm og den tyrkiske passasjeren hadde ikke på seg hjelm.

- De ble lagt der i etterkant. Han som satt på med meg hadde på seg caps. Jeg husker godt at ATV-en jeg kjørte hadde et knust display foran, men den blå ATV-en hadde ikke det, og var mye mindre. Det virker som om selskapet ville skjule av bremsene sviktet, hevder 22-åringen.

Beviset på dette var et bilde tatt av selskapets fotograf kort tid før ulykken, men disse bildene er nå beslaglagt av tyrkisk politi. Dette bildet skulle også bli avgjørende for å sjekke nordmannen ut av saken, forteller han.

- Dagen etterpå måtte jeg møte foran en dommer som behandlet saken i løpet av noen minutter. Han forsikret meg om at jeg ikke hadde noe skyld i saken, sier nordmannen.

Nå vil han advare andre.

- Ikke kjøp turer fra useriøse aktører, men velg heller operatører som samarbeider med reisebyrået ditt.

Ikke kontakt med UD
Dagbladet har tidligere meldt at mannen har blitt tilbudt assistanse fra UD, men dette er ikke riktig, ifølge UD og nordmannen selv.

Underdirektør i Utenriksdepartementet, Frode Andersen, opplyser at nordmannen ville fått konsulær assistanse fra UD, men at det ikke var aktuelt i dette tilfelle.

BRATTE STUP:  Taurusfjellene er bratte og livsfarlige. Et lykkelig kjærestepar nyter utsikten kort tid før dødsulykken. Foto: PRIVAT
BRATTE STUP: Taurusfjellene er bratte og livsfarlige. Et lykkelig kjærestepar nyter utsikten kort tid før dødsulykken. Foto: PRIVAT Vis mer

- Vi har uttalt oss på generelt grunnlag og opplyst om hva han kunne fått assistanse til, men hverken han eller hans familie har tatt kontakt med UD, sier Andersen.

- Hva hvis han sitter hos politiet og ikke kan kontakte UD?

- Alle har krav på å få kontakte sitt lands myndigheter, som en hovedregel blir det ikke satt i gang noe uten at vi blir kontaktet, men vi har vært orientert, sier Andersen.

Mannen satt i avhør, men var aldri tiltalt i saken, opplyser UD.

- Jeg beklager at vi har bitt misoppfattet og at det er skapt inntrykk av at han har fått hjelp, sier Andersen.