Nordmannens rolle blant Putins nærmeste

Dagbladet kan i dag avsløre forbindelsene fra en profilert norsk lokalpolitiker til noen av Vladimir Putins mest betrodde menn på den okkuperte Krim-halvøya.

PROPAGANDA: Daværende Rødt-profil Hendrik Weber på Russland-tur i fjor. I russiske medier ble han titulert som valgekspert. Dagbladet har kartlagt Hendrik Webers forbindelser i Russland. Weber ble 26. april ekskludert fra Rødt. Foto: Privat
PROPAGANDA: Daværende Rødt-profil Hendrik Weber på Russland-tur i fjor. I russiske medier ble han titulert som valgekspert. Dagbladet har kartlagt Hendrik Webers forbindelser i Russland. Weber ble 26. april ekskludert fra Rødt. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

OS/OSLO (Dagbladet): En profilert norsk lokalpolitiker kan knyttes direkte til flere av Vladimir Putins mest betrodde menn på den okkuperte Krim-halvøya i Ukraina.

Det går fram av russiske selskapsdokumenter, sosiale medier-innlegg, bloggposter og organisasjonsdokumenter Dagbladet har undersøkt.

Mannen er den flerårige Rødt-profilen Hendrik Weber (45). Weber har bekreftet at han har mottatt Dagbladets spørsmål til denne saken - men har ikke villet svare på dem.

Hvem er han?

Kom fra Tyskland

Hendrik Weber er opprinnelig tysk, men er nå norsk statsborger.

Lenge har han vært næringsdrivende i betongbransjen, og Weber ble i 2019 valgt inn som Rødts eneste representant i kommunestyret i Alver kommune i Nordhordland, nord for Bergen.

Ved siden av betong og politikk driver han organisasjonen «Folkediplomati Norge», som jobber for tettere kontakt mellom okkupasjonsmakta på Krim, russiske myndigheter og politikere og næringsliv i Norge.

Weber har ifølge Vårt Land opplyst at «Folkediplomati Norge» har omkring 65 medlemmer. Hendrik Weber har også en liten aksjepost i selskapet Mot Dag AS, som står bak konspirasjonsnettstedet Steigan.no – av Faktisk.no utpekt som versting i å spre russisk propaganda til et norsk publikum.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer