Nordmenn: - Hold dere innendørs

Frykter mer vold fra myndighetene i morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den norske ambassaden i Nairobi, Kenya, anslår at det befinner seg et sted mellom 200 og 500 nordmenn i Kenya akkurat nå.

Landet rammes av blodige opptøyer etter gjenvelgelsen av president Mwai Kibaki. I går tente blant annet kenyansk mobb på en kirke som drepte rundt 50 personer- deriblant mange barn.

Les også: Han skrek «onkel, onkel» før han døde

- Vi har ingen indikasjoner på at de som lager uro er ute etter turister, men vårt generelle råd til nordmenn som oppholder seg i Kenya er at de bør holde seg innendørs så langt det lar seg gjøre. Spesielt dersom det er uroligheter i det aktuelle området de befinner seg i, sier ministerråd og nestleder ved Den norske ambassade Espen Gullikstad til Dagbladet.no.

Han advarer også nordmenn mot å legge ut på lengre reiser på de kenyanske landeveiene.

- Situasjonen man beveger seg i kan være uoversiktelige. Vi maner til ekstra forsiktighet, sier han.

Forverrer seg i morgen

Gullikstad ber folk være ekstra forsiktige i morgen. Da planlegger opposisjonen i landet en fredelig demonstrasjon, en markering minsterrådet tror blir alt fra rolig.

Nordmenn: - Hold dere innendørs

- Vi kan forvente og frykte at urolighetene vil forverre seg i morgen. Det er grunn til å tro at myndighetene ikke vil tillate demonstrasjonen. Det vil samles mange mennesker på ett sted og det kan blusse opp bråk, sier han.

Gunnar Østrem er misjonær for Pinsevennene og bor for tiden i Kenya. Han frykter morgendagen og vil ikke våge seg ut da.


- Det er dessverre stor grunn til å tro at demonstrasjonene i morgen vil ende i vold. Myndighetene vil neppe tillate at folk samler seg mot dem og vil reagere mot folkemengden og da kan det utarte, sier han til Dagbladet.no.

Østrem forteller at det er litt roligere i hans område av Nairobi i dag, han har vært ute en liten tur og handlet, men det er store køer overalt og folk hamstrer mat.

- Men på misjonsstasjonen vår nord i landet er det dessverre veldig urolig. Lærerne våre der tilhører en annen stamme enn opprørerne og vi har mottatt trusler om at de skal tas. Nå har vi kontinuerlig vakter der oppe, men jeg tør ikke reise dit selv nå.

Vil hjelpe Kenya

Den norske ambassaden i det østafrikanske landet jobber nå med å skaffe seg oversikt over opptøyene i landet.

- Vi deltar også i den diplomatiske prosessen i å finne ut hvordan vi kan løse konflikten på alle sider for å avskaffe volden, samt at vi analyserer de humanitære behovene, sier han.

I tillegg til dette tar de imot stadige henvendelser fra bekymrede nordmenn som enten oppholder seg i landet eller har planer om å reise til eller fra landet.

Ambassaden legger ut fortløpende informasjon her.

- Det er forferdelig tragisk det som skjer her nå. Kenya har vært det stabile landet i Øst-Afrika. Jeg håper inderlig at partene tar seg sammen og setter seg ned og snakker sammen. Men det ser problematisk ut. Opposisjonen vil ikke snakke med presidenten før han trekker seg, sier Østrem.

Frykter folkemord

Det mistenkes at valget i Kenya har vært tuklet med. Norge har støttet seg til en EU-uttalelse som stiller spørsmålstegn til gjennomføringen av valget. NTB skriver at lederskribenter i kenyanske aviser nå frykter folkemord i landet.

– Hvis det ikke blir innført øyeblikkelige tiltak for å arrestere dem som står bak drapene, kan Kenya komme til å synke ned i en dyp avgrunn. Vi kan få en situasjon vi har sett blant annet i Rwanda, Somalia og Sierra Leone. I disse landene har man opplevd folkemord i utenkelig skala, skrev Daily Nation på lederplass onsdag.

De siste meldingene i dag går ut på 275 mennesker er drept og 70 000 personer er drevet på flukt, melder nyhetsbyrået AP.

KENYANSK MOBB: En politimann forsøker å holde kontroll på mobben som har tent på flere hus i Mathare-slummen i Nairobi i dag. I morgen fryktes det en enda blodigere dag.
OPPTØYER: En mann jubler etter at han med flere lyktes i å skade flere personer, sette fyr på flere hus og forretningslokaler i Mathare-slummen i Nairobi i dag.