Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nordmenn åpnet konvolutten

Norges ambassade i Sri Lanka stengt på grunn av miltbrannfrykt i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det var nordmenn som åpnet konvolutten man frykter inneholder miltbrann ved den norske ambassaden i Sri Lanka i dag.

De behandles nå med antibiotika. Det er kilder ved den norske ambassaden i Kolombo, som sier dette til Dagbladet.no.

Ambassaden ble umiddelbart stengt  etter at det hvite pulveret  ble oppdaget i dag.

- Når det gjelder sikkerhet, går vi etter «føre var»-prinsippet, sier  informasjonsrådgiver Cathrine Andersen i Utenriksdepartementet til Dagbladet.no.

- Nå er det politiet som undersøker dette. Vi kan bare avvente, sier Andersen.

Politiet har nå sendt pulveret til analyse.

- Vi kan ikke utelukke noe som helst, og vi vil ikke ta noen sjanser, sa politikilden Sirisena Herath til AP etter å ha vært på ambassaden.  

Fredsforhandlinger

Sikkerheten ved den norske ambassaden i Colombo er generelt høy, på grunn av Norges rolle i fredsforhandlingene i Sri Lanka.

Sri-Lanka-forhandler Erik Solheim var ikke i ambassaden da pulveret ble oppdaget. Han satt i samtaler med president Chandrika Kumaratunga i presidentpalasset.

Erik Solheim gjennomfører en ny runde med samtaler for å forsøke å få den skakkjørte fredsprosessen på den delte øya på skinner igjen.

- Vi er irritert over at begge parter forsøker å komme med uttalelser for å ergre hverandre i stedet for å forsøke å bygge opp tilliten, sier Solheim ifølge nettstedet Tamilnet.

Solheim klarte i går ikke å få tamilene i TTTE til å gjenoppta fredssamtalene. Deres leder S. P. Thamiselvan sier til telegrambyrået AFP at Solheim på et møte i går ikke kunne gi tamilene noen garanti for at regjeringen i Colombo vil ta konstruktive skritt for å bringe fredsprosessen videre. Dermed vil heller ikke tamilene i nord prøve å være konstruktive.

I flere tiår har en lang og blodig borgerkrig mellom tamilene i nord, og flertallsbefolkningen, singaleserne, herjet Sri-Lanka.

KontroversieltErik Solheim og Norge har det siste året blitt hat-objekter på for mange singalesere på Sri Lanka, fordi de mener singaleserne har gitt for mye i fredssamtalene.

Det er brent dukker som skal forestille Erik Solheim utenfor den norske ambassaden.

Norge har de siste åra spilt hovedrollen i fredsdiplomatiet som lenge var håpefullt, men som det nå ikke er så mye igjen av.

Ingen i ambassaden vil si noe om hvem som kan stå bak konvolutten med det hvite stoffet, som man frykter kan være miltbrann.

- Vi ser ingen grunn til å sette pulveret i direkte sammenheng med noe som helst. Vi må bare vente og se hva politiet kommer fram til, sier UDs informasjonsrådgiver Cathrine Andersen til Dagbladet.no.

NORGES AMBASSADE: Stengt på grunn av terrorfrykt. Dette bildet er tatt ved en tidligere anledning.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media