Nordmenn bak falsk video av syrisk gutt som redder jente fra kuleregnet

- Ønsket å sette fokus på barn som offer i krig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Amatørvideoen av en syrisk gutt som trosser kuleregnet for å redde ei jente har blitt sett av millioner den siste uken.

Nå viser det seg at en gjeng filmskapere fra Norge står bak.

Utgir seg for å være autentisk Filmen som ble publisert på filmskapernes nyopprettede Youtube-konto mandag utgir seg for å være et autentisk video/telefon-opptak tatt i kuleregnet i Syria.

Den korte historien viser to barn som blir beskutt, men som på mirakuløst vis overlever alle kulene.

Nå viser det seg at dette er en fiksjonsfilm som ble laget med en humanistisk målsetning om å sette fokus på uskyldige barn som lever og vokser opp i krigssoner.

- Målet var ikke å lure folk En av produsentene bak videoen, John E. Hagen, sier til Dagbladet at de ikke ønsket å lure folk.

- Vi jobber med film, men er samfunnsengasjerte borgere som følger med i nyhetsbildet. Vi hadde håpet at den skulle gå viralt, men visste det jo ikke. Målet var å sette fokus på barn som offer i krig og skape debatt rundt temaet.

Hagen forteller at de også ønsket å skape en debatt rundt kildekritikk.

- Vi ville vise at man ikke kan stole på foto/video lenger.

Lurte verdenspressen Videoen har den siste uken vært i aviser verden rundt.

Dagbladet publiserte videoen onsdag denne uken, med forbehold om at den kunne være en forfalskning.

- Filmens uttrykk skulle se ekte og autentisk ut, men barna som overlever mot alle odds skulle gi et hint om at dette var en fiktiv fortelling.

Spilt inn i sommer Filmen er planlagt og regissert i minste detalj og ble spilt inn på Malta i sommer.

- Ved å publisere filmen som tilsynelatende ekte så ønsket vi selv å ta i bruk et virkemiddel som ofte brukes i krigføring; å lage en video som utgir seg for å være autentisk. Vi ønsket å se om filmen vår ville fange oppmerksomhet, noe den absolutt gjorde. Vi er glade for filmens store spredning og at vi har satt uskyldige barn som rammes av de voksens krigføring på dagsorden, skriver filmskaperne i en pressemelding.

Ifølge en rapport utarbeidet av Flyktninghjelpen i april i år, blir i gjennomsnitt 12 barn drept i Syria hver eneste dag. De anslo at så mange som 12 000 barn har dødd som følge av krigen.