(Dagbladet): Thailands konge Bhumibol Adulyadej døde torsdag etter lenger tids sykeleie.

Kongen overlevde 12 statskupp og 19 grunnlovsendringer. - Sønnen har en umulig oppgave
Han var verdens lengst regjerende, levende monark etter at han overtok tronen som 18-åring i 1946. Han ble formelt kronet i 1950, og var dermed vært Thailands konge i 70 år.
Ifølge NTB skal alle former for underholdning tones ned i 30 dager, og landet går inn i ett år lang sørgeperiode, med blant annet et forbud mot underholdning på TV.
Norges ambassade i Bangkok holdt stengt fredag og ber nordmenn i landet respektere sørgeperioden.
- Nordmenn som er i Thailand, eller planlegger å reise, bes respektere sørgeperioden og sette seg inn i og følge myndighetenes råd og anvisninger for sørgeperioden, skriver ambassaden på sine nettsider.
Terje holder åpent
Ifølge det norskdrevete nettstedet Thailands Tidende, har det oppstått noe forvirring i Thailand knyttet til hvilke regler som gjelder for utelivsbransjen.

Men med henvisning til et rundskriv sendt ut av viseguvernøren i provinsen Chonburi, som inkluderer Pattaya, kan nettstedet forsikre leserne om at «utelivet kan holde åpent som før, så lenge ikke adferden virker støyende eller provoserende på noen måte for befolkningen generelt».
Terje Salvesen ved Kåres Partybar i Pattaya sier til nettstedet at de holder åpent:
- Det som er kommet frem i aviser til nå, er at det er lovlig å selge alkohol som vanlig, men uten musikk og med dunkel belysning. Vi følger med hele tiden om det skulle bli forandringer, sier Salvesen til Thailands Tidende.
Vanlige skjenketider

Thailands konge er død
Nettstedet opplyser riktignok at utendørsbarer må skru av musikken og at det ikke må arrangeres «parties eller andre markeringer», men at skjenkereglene er som før, og at disse retningslinjene trolig gjelder alle landets provinser.
Norske reiseoperatører følger også nøye med på situasjonen.
- Vi er i kontakt med UD og ber våre gjester følge UDs råd om å respektere sørgeperioden og ellers følge myndighetenes råd og anvisninger, sier PR- og kommunikasjonsansvarlig hos Apollo, Beatriz Rivera, til NTB.
Hun mener det foreløpig er vanskelig å si hvordan landesorgen påvirker ferierende i Thailand. Apollo har rundt 50 norske turister i Thailand nå, men tallet vil øke nærmere jul. De fleste nordmenn reiser til Thailand i januar og februar.
Selv om det er sørgeperiode i et land der majestetsfornærmelser kan gi opp mot 15 års fengselsstraff, er det trolig ikke nødvendig å vise større aktsomhet enn man allerede er oppfordret til å gjøre, skriver NTB.
Forventer respekt
- Dette er en veldig sørgelig tid for thailenderne, og jeg tror at nordmenn ville forventet respekt fra thailendere i Norge hvis det samme hadde skjedd her. Jeg tror ikke dette påvirker situasjonen for turister i veldig stor grad, men omhu og sosial intelligens viser norske turister nok uansett, sier Beatriz Rivera.
Star Tour har ingen turer i Thailand nå, men sender sesongens første norske turister til landet i slutten av oktober.
- Vi har ikke fått mange henvendelser fra folk som skal reise, men er forberedt på å få det. Da er vårt svar at alt er som vanlig. Skulle noe skje som påvirker våre gjester, så blir de informert om det, sier Nora Aspengren, kommunikasjonsansvarlig i Star Tour, til NTB.