DOBBELBETALING: Politikerne har forpliktet oss til å betale dobbel pris for kraft vi ikke har behov for. Foto: Even Bast/Dagbladet
DOBBELBETALING: Politikerne har forpliktet oss til å betale dobbel pris for kraft vi ikke har behov for. Foto: Even Bast/DagbladetVis mer

Nordmenn betaler dobbelt for strøm vi ikke trenger

Norske strømkunder subsidierer utbygging av fornybar kraft i Sverige i stor stil. Og det er kraft vi ikke trenger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Politikerne har forpliktet oss til å betale dobbel pris for kraft vi ikke har behov for, skriver Finansavisen i dag.

Det handler om klimapolitikk og en skulle tro nordmenn forurenser mer enn svenskene, siden hver nordmann betaler nesten dobbelt så mye som en svenske. Men slik er det ikke.

Norsk kraftproduksjon består av 97 prosent vannkraft og er tvert imot dobbelt så ren som den svenske.

- Dette er jo en europeisk dugnad, sier adm. direktør Per Sanderud i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til avisen.

Store forpliktelser
Norge har forpliktet seg til å bygge ut fornybar kraft tilsvarende 13,2 TWh innen 2020.

Det er det samme som 13,2 milliarder kilowattimer og tilsvarer det årlige strømforbruket til alle norske husholdninger, pluss om lag 30 prosent, skriver Finansavisen.

Dette er selvfølgelig ikke gratis.Virkemiddelet er elsertifikatordningen, såkalte grønne sertifikater. En subsidie alle strømkunder betaler i form av grønn sertifikatavgift på strømregningen.

Ifølge NVEs beregninger, må norske strømkunder ut med 32 milliarder kroner i perioden 2012 til 2035, skriver avisen.

Mer enn vi trenger
Forbruket i Norge ligger imidlertid relativt stabilt. Det betyr at det ikke er behov for dette ekstra krafttilbudet i Norge.

En mer presis fremstilling er at Norge og Sverige til sammen har forpliktet seg til å bygge ut 26,4 TWh. Norge skal finansiere halvparten. Eller rettere sagt, norske politikere har forpliktet norske strømkunder til det.

Svenskene betaler det samme. Men der kan regningen deles på 4,5 millioner flere innbyggere. Således betaler en norsk strømkunde nesten dobbelt så mye som en svensk strømkunde, for den samme kapasiteten, skriver Finansavisen i en større reportasje i dag.

Og hva CO2-besparelsen er kan ingen svare på.

Flere nyheter Det store klimaforliset
Nå skal de fôre laks med flis
- Blir som å pumpe heroin rett i blodet