Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nordmenn blant de giftigste i verden

Har rundt 40 ganger flere miljøgifter i kroppen i dag enn for 60 år siden.

FLERE MILJØGIFTER: Nordmenn har rundt 40 ganger flere miljøgifter i kroppen i dag enn for 60 år siden, viser forskning fra Norsk institutt for luftforskning og det tverrfaglige Framsenteret i Tromsø.
Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
FLERE MILJØGIFTER: Nordmenn har rundt 40 ganger flere miljøgifter i kroppen i dag enn for 60 år siden, viser forskning fra Norsk institutt for luftforskning og det tverrfaglige Framsenteret i Tromsø. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nordmenn har rundt 40 ganger flere miljøgifter i kroppen i dag enn for 60 år siden, viser forskning fra Norsk institutt for luftforskning og det tverrfaglige Framsenteret i Tromsø.

For 60 år siden var det vanlig å finne seks-sju miljøskadelige stoffer i norske kropper. Nå ligger tallet på 200-300 stoffer, skriver Bergens Tidende.

- Før ble vi først og fremst utsatt for miljøgifter gjennom arbeid i industri eller lignende. I dag er produkter med miljøgifter en viktig del av hverdagen vår, sier direktør Eldbjørg Heimstad ved Norsk institutt for luftforskning.

Hun opplyser at vi får i oss miljøgifter i alt fra møbler og ytterklær til mat og drikke. Høyt forbruk kan være en av årsakene til at nordmenn er blant de giftigste i verden. Men også andre faktorer påvirker. En del miljøgifter i gjenstander blir frigjort og fraktet med luft. Vindstrømmer tar dem med seg til vår del av verden. Dermed kan giftige stoffer fra for eksempel asiatisk industri havne i økosystemer i Norge, mener forskerne.

- Vi får i oss syntetiske stoffer som vi ikke vet rekkevidden av ennå. Industrien kommer dessverre forskningen i forkjøpet med å utvikle og bruke nye stoffer som kan være farlige, sier Heimstad.

Forbrukerrådets fagdirektør for mat og handel, Gunstein Instefjord, etterlyser et strengere regelverk i Norge for hvilke stoffer som er lovlige, og hvilke mengder som skal tillates. Han viser til at Sverige og Danmark har strengere regler enn det EUs egne direktiver tilsier.

(NTB)

Hele Norges coronakart