Nordmenn boikotter ikke Østerrike

Østerrike kan tape flere milliarder på en turistboikott. Men fortsatt drar nordmenn til alpelandet som planlagt. - Bare reis, sier Erik Solheim

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at Belgias utenriksminister oppfordret til å reise andre steder enn Østerrike kommer meldinger om grupper som nå forandrer reiseplaner:

  • Franske skoleklasser fikk i går beskjed om at skiferien ble forandret.
  • Israelske og amerikanske reisende avlyser nå storbyturer til Wien.
  • Avbestillinger kommer nå fra Tyskland - som utgjør den største reisemassen til alpelandet.
  • Den europeiske rabbinerkonferansen i Wien neste måned er avlyst.

Østerrisk hvitvin

Vil du privatboikotte varer fra Østerrike må lete lenge for å finne hva du ikke vil kjøpe. Ifølge Statistisk sentralbyrå selger Vinmonopolet 8000 flasker østerrisk hvitvin i året. I tillegg har de tre likørmerker bak disken for å teste markedet.

Sammenlignet med den effektive franske vinboikotten fra 1995 blir det bare en dråpe i vintønna å regne ettersom vi kjøper 7,5 millioner liter fransk vin i året. Ifjor importerte vi varer fra Østerrike for 2,3 milliarder kroner. Andre varer er klær, sko og større maskiner, men landet ligger bare på 13. plass over EU-land vi handler med.

Nordmenn reiser

Turistnæringen i Østerrike har en årlig omsetning på 115 milliarder kroner. I fjor reiste 9000 nordmenn på storbyferie til Wien eller pakketur til skiløypene. Det ser ikke ut som den politiske situajsonen skal få færre til å dra i år.

- Vi får masse telefoner fra folk som vil vite hvor mye snø det er. Ingen har ennå forsøkt å avbestille reisen, sier informasjonssjef i Star Tours, Lena Petterson.

Star Tour-sjefen er forberedt på reaksjoner fra kundene.

Privatpersoner som vil boikotte Østerrike ved å holde seg hjemme må foreløpig dekke kostnadene selv.

- Vi følger offisiell norsk utenrikspolitikk, sier Rolf Forsdal i Reisebransjeforeningen.

Utenrikspolitisk talsmann i SV, Erik Solheim, ville ikke hatt betenkeligheter med å reise.

- Bare reis. Vi kan ikke isolerer østerrikerne nå. Men ta gjerne diskusjonen med skilærere, bartendere og folk man møter på turen, sier Solheim til Dagbladet :på nettet.