- Nordmenn bør være bekymret for det som skjer

Utviklingen i Kina bekymrer analytiker Pål Ringholm. Han frykter at det kan bli mye verre.

BOBLEN I KINA: Kredittanalytiker Pål Ringholm i Swedbank First Securities er ekspert på kredittkriser. Han mener vi nordmenn bør være bekymret over utviklingen i Kina. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
BOBLEN I KINA: Kredittanalytiker Pål Ringholm i Swedbank First Securities er ekspert på kredittkriser. Han mener vi nordmenn bør være bekymret over utviklingen i Kina. Foto: John T. Pedersen/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Verdens nest største økonomi og største oljeimportør har også verdens desidert største finanssektor. Nå begynner finansmarkedet å bekymre seg, skriver Finansavisen i dag.

— Det er en stor risiko for finanskrise i Kina. Renteoppgangen i interbankmarkedet er et forvarsel på at det er større og mer alvorlige problemer i den kinesiske banksektoren, sier kredittanalytiker Pål Ringholm i Swedbank First Securities til avisen.

Han mener vi nordmenn bør være bekymret for det som skjer i det kinesiske banksystemet nå.

Og en krise i Kina vil for eksempel kunne påvirke etterspørselen etter olje fra verdens største importør, og sende oljeprisen ned, noe som fort få store konsekvenser for den norske økonomien.

En kredittboble Siden ratingbyrået Fitch nedgraderte Kinas kredittverdighet i april, og kalte landet for den største kredittboblen i moderne historie, har uroen preget landets banksektor.

Kinesiske bankutlån er kommet opp i 200 prosent av landets BNP, hvis man tar med estimater på det uregulerte skyggemarkedet. Før finanskrisen startet hadde amerikanske banker lånt ut 40 prosent av BNP, skriver avisen.

Ringholm mener risikoen for et stort tilbakeslag er klart til stede.

- Vi har lenge sagt at det er langt større usikkerhet knyttet Kina enn til USA og Europa, sier han til Finansavisen.

Kraftig børsfall Mandag stupte børsen i Shanghai hele 5,3 prosent. Det var kraftigste fallet siden 31. august 2009. Bakgrunnen var nettopp signaler om at verdens største finanssektor er i trøbbel.

Børsene i Asia falt også fra start tirsdag, men det endte mye bedre enn det en stund lå an til.

CSI 300-indeksen startet med et fall på 4,8 prosent, mens Shanghai Composite-indeksen ramlet 5,6 prosent, til det laveste nivået siden januar 2009.

Mot slutten hentet det seg imidlertid inn igjen og da børsene stengte hadde fallet skrumpet inn til bare 0,2 - 0,3 prosent for de viktigste indeksene.

CSI 300-indeksen og Shanghai Composite er likevel ned 10 prosent det siste året og 13 prosent så langt i år.

Panikken har foreløpig sluppet taket på Oslo Børs og tirsdag stiger hovedindeksen 1,7 prosent.

BØRSFALL: Det peker nedover på børsene i Kina. REUTERS / Aly Song
BØRSFALL: Det peker nedover på børsene i Kina. REUTERS / Aly Song Vis mer