Nordmenn bryr seg ikke om dyrevelferd

En ny europeisk undersøkelse viser at nordmenn i minst grad i Europa assosierer dyrevelferd med forbrukerrollen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): For selv om 84 prosent av nordmennene sier at dyrevelferd generelt sett er viktig, er det bare en drøy fjerdedel som tenker på dyrevelferd når vi kjøper kjøtt.

Dermed ligger nordmenn på et europeisk bunnivå når det gjelder å sette dyrevelferd i sammenheng med matkjøp, viser den store studien Welfare Quality, publisert av SIFO.

Nordmenn bekymrer seg også minst om hvordan dyrene fraktes og slaktes.

Nordmenn er mest bekymret for dyrevelferden til fjørfe. 46 prosent av nordmennene sier de bekymrer seg, mens bare tre prosent er bekymret for dyrevelferden til melkekuer. 25 prosent er bekymret for velferden til storfe.

Krever gjennomgang

KrFs næringspolitiske talsmann, Ingebrigt S. Sørfonn, krever at regjeringen legger fram en ny stortingsmelding om matsikkerhet.

-  E.coli-saken viser at manglende matsikkerhet kan få tragiske konsekvenser. Jeg tror forbrukerne nå er usikre på om den maten de spiser er sikker nok. Denne usikkerheten må myndighetene ta på alvor. Vi trenger derfor en meget grundig gjennomgang av matsikkerheten i Norge, sier Sørfonn til Dagbladet.

Han utfordrer helseminister Sylvia Brustad (Ap) og landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen (Sp) til å arbeide fram en stortingsmelding om matsikkerhet.

PÅ BUNN I EUROPA:  Nordmenn bryr seg lite om dyrs velferd, viser en stor studie publisert av Statens institutt for forbruksforskning. Foto: MATTILSYNET
PÅ BUNN I EUROPA: Nordmenn bryr seg lite om dyrs velferd, viser en stor studie publisert av Statens institutt for forbruksforskning. Foto: MATTILSYNET Vis mer

Mye å gripe fatt i

Sørfonn sier reportasjene i Dagbladet de siste dagene må være en tankevekker for ansvarlige myndigheter.

Dødsfall på grunn av dårlig mat og avsløringer om elendig renhold i norske fjøs, bør få alarmklokkene til å ringe, mener han.

-  Forbrukerne har krav på å vite om kontrollapparatet fungerer slik det skal. E.coli-saken har ikke vært heldig for Mattilsynets rykte. Myndighetene må forstå at folk stiller spørsmål ved om kontrollmyndighetene har den nødvendige oversikten, sier Sørfonn.

-  Både helseminister Brustad og landbruksminister Riis-Johansen må gjenoppbygge forbrukernes tillit til matvarer og kontrollapparat. Derfor trenger vi en bredt anlagt stortingsmelding som tar for seg både den nasjonale matproduksjonen og importert mat fra Europa og andre deler av verden.

Sporbarhet

-  Vi skal selvsagt stille strenge krav til norskprodusert mat. Men hvordan skal vi kontrollere at mat vi importerer fra andre land tilfredsstiller våre krav til sikkerhet. Handelen med matvarer er i høyeste grad internasjonal, og den er avhengig av å holde meget høy hastighet. Forbrukere etterspør fersk mat. Når man flytter mat så raskt, kan det gå på bekostning av sikkerhet. Her står vi overfor store utfordringer, sier Sørfonn.

Han mener det er nødvendig å vurdere om den politiske organiseringen av tilsynet med matsikkerhet er god nok.

Nordmenn bryr seg ikke om dyrevelferd
KREVER STORTINGSMELDING OM MATSIKKERHET: KrFs næringspolitiske talsmann, Ingebrigt S. Sørfonn.