Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Nordmenn deltok i massakrer

Egil Ulateigs nye bok avslører norske SS-soldaters historie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  De har tiet og løyet i alle år etter krigen. Men nå har jeg funnet dokumentasjonen på at de sto midt oppe i de ufattelige grusomhetene som ble begått mot jøder og partisaner, kvinner og barn, sier forfatteren Egil Ulateig, som i morgen slipper boka «Jakten på massemorderne».

Etter krigen har det blitt en viktig del av de norske frontkjempernes offentlig kommuniserte selvbilde, at de var ukjent med og overhodet ikke deltok nazi-Tysklands forbrytelser mot menneskeheten. Dette bildet vil Ulateig slå hull på i sin nye bok.

-  Etter et omfattende arbeid med gjennomgang av blant annet tyske, britiske og sovjetiske arkiver, sitter jeg tilbake med et ganske detaljert bilde av hvordan en rekke SS-enheter - hvor nordmenn gjorde tjeneste - beviselig deltok i massakrer i Ukraina og Kroatia under krigen, opplyser Ulateig.

Frivillige

Ulateig sier at det handler om styrker hvor grupper av nordmenn slåss som frivillige. Totalt gjorde drøyt 6000 norske SS-soldater krigstjeneste i den tyske krigsmakten.

Knapt 1000 av dem mistet livet i Polen, Finland og Sovjet. Egil Ulateig har utgitt en lang rekke bøker omkring dette temaet, men alltid med stor sympati for de gamle nazistene.

Nettopp tidligere frontkjempere har vært av Ulateigs viktigste kilder.

-  Jeg har truffet og snakket mye og lenge med et stort antall av dem. De sier unisont at de verken deltok i overgrep selv, eller var vitne til at andre medlemmer av Waffen-SS begikk krigsforbrytelser.

STERKE PÅSTANDER:Egil Ulateig tror ikke lenger på at norske SS-frivillige kom seg gjennom krigen på Østfronten uten å gjøre seg skyldige i groteske krigsforbrytelser. Foto: Asbjørn Svarstad
STERKE PÅSTANDER:Egil Ulateig tror ikke lenger på at norske SS-frivillige kom seg gjennom krigen på Østfronten uten å gjøre seg skyldige i groteske krigsforbrytelser. Foto: Asbjørn Svarstad Vis mer

- Dette er et nærmest felles credo, som jeg personlig tror ble utviklet da de sonet sine dommer i norske fengsler etter krigen. Det gjaldt å skaffe seg et skjold overfor familie og samfunn: «Vi var soldater, men renhårige soldater som fulgte krigens lover til punkt og prikke!».

Detaljerte rapporter

Ulateig avviser dette bildet og viser til detaljerte rapporter:

-  Problemet er at mange SS-avdelinger har etterlatt seg rapporter og dagbøker som nå gjør det mulig å følge deres ferd nærmest fra time til time. Jeg har skaffet meg oversikt over hvilke avdelinger som hadde nordmenn i rekkene.

- For eksempel har jeg funnet bevisene på at SS\' toppsjef, Heinrich Himmler, hadde spesielle avdelinger av Waffen-SS, som sto under hans direkte kommando. Disse gruppene drev ikke med annet enn rene myrderier overfor tusenvis på tusenvis av jøder og såkalte partisanere.

Sivilbefolkningen ble ikke spart. I disse formasjonene tjenestegjorde hele 40 nordmenn. Det er utenkelig at de ikke gjorde seg skyldige i grov kriminalitet, hevder Ulateig overfor Dagbladet.Han har også funnet forklaringene til to tidligere SS-menn som umiddelbart før tyskernes kapitulasjon, greide å flykte til Sverige. Under samtaler med den norske politimannen som avhørte dem i flyktningleiren Kjesäter, og en journalist som de også ble kjent med der, skrøt de nærmest av å ha opplevd massemord på over 200 jøder.

Ulateig legger i boka ikke skjul på at han holder begge mistenkt for å ha vært aktive deltakere. Han nevner flere steder navnene på nordmenn som tjenestegjorde avdelinger som befant seg midt i sentrum av groteske overgrep.

«Propagandaminister»

Tidligere frontkjemper og SS-offiser Bjørn Østring sier han aldri har hørt at noen av hans kolleger skulle ha deltatt i overgrepene Ulateig beskriver.

-  Jeg skjønner ikke helt hva Ulateig vil oppnå med en slik bok, sier Østring. I boka blir han betegnet som frontkjempernes propagandaminister. Han har i mange tiår vært en tilgjengelig og imøtekommende kilde for historikere og journalister.

-  Det er ingen som sitter på flere informasjoner om frontkjempere enn meg. At noen av mine kolleger fra den gangen skulle ha begått slike misgjerninger, har jeg aldri før hørt om, sier Bjørn Østring.

- Den siste tida er jeg blitt kontaktet av flere frontkjempere som frykter at de blir misbrukt som kilder i denne boka, som jeg for øvrig ikke har lest ennå. Jeg håper Ulateig kan føre beviser for det han bringer til torgs. Men jeg har ikke noe i mot at ting kommer fram - hvis de stemmer, sier Østring.

-  Skrytt

-  Flere frontkjempere har jo faktisk selv skrytt av brutale og kriminelle overgrep som de deltok i. Sverre Ryen fra Gudbrandsdalen var en av dem.

Han skriver i dagboka si om hvordan norske gutter gikk fra hus til hus i kroatiske landsbyer og drepte kvinner og barn med å stikke flammekastere inn i husene deres.

Det er ikke vanskelig å sette seg inn i hva som må ha skjedd i en ung manns hode, når han plutselig befant seg midt i krigens skrekk og gru, og ble beordret til å foreta perverse handlinger mot uskyldige mennesker.

Det handlet sikkert også ofte om en sterk frykt for eget liv, hvis de ikke lystret. På den annen side har vi folk som forteller om at de nektet ordre, og overlevde.

Bernhard Johansen (88) er en av dem. Under tyskernes innmarsj i Sovjet, fikk han en dag direkte ordre av sin tyske SS-offiser, om å føre sju russiske krigsfanger ut i skogen og henrette dem.

Skeptisk

-  En dag tidligere hadde vi funnet tre tyske soldater, som var torturert før de til slutt ble drept. Alle hadde fått kuttet av kjønnsorganene og skåret ut tungene. Dette nevner jeg bare som bakgrunn. Jeg har aldri vært så redd i hele mitt liv, som da jeg ble beordret til å skyte de sju. Men jeg nektet - til tross for at jeg var sikker på å bli henrettet etterpå. Det gikk likevel bra. Men en tysk SS-mann måtte gjennomføre henrettelsen, forteller Johansen.

Historieprofessor Tore Pryser ved Høyskolen på Lillehammer er blant dem som venter spent på å få lese resultatet av Ulateigs undersøkelser.

-  Det er helt klart at norske SS-soldater på Østfronten har sett fæle handlinger. Jeg er imidlertid skeptisk til om avdelinger som besto av utelukkende nordmenn, var med på massakrer. Men at enkeltsoldater og grupper av nordmenn mer eller mindre tilfeldig ble innblandet, er ingen overraskelse. Det er vel ikke særlig annerledes enn hva vi opplever i Irak i dag, hvor amerikanske soldater fotograferer sine egne forbrytelser.

-  Med denne boka er det nå dokumentert at nordmenn var dypt involvert i krigsforbrytelser på Østfronten. Likevel må jeg understreke at det på langt nær var alle norske SS-soldater som utførte slike handlinger, påpeker Egil Ulateig.

PROPAGANDA: En av tyskernes propagandaplakater i Norge under andre verdenskrig.