HAR IKKE TRO PÅ NORSK ØKONOMI: Forventningene til norsk økonomi har ikke vært så dyster siden 1991, viser Finans Norges forventningsbarometer.
Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
HAR IKKE TRO PÅ NORSK ØKONOMI: Forventningene til norsk økonomi har ikke vært så dyster siden 1991, viser Finans Norges forventningsbarometer. Foto: Frank Karlsen / DagbladetVis mer

Nordmenn dropper ny bil, båt, hytte og kjøleskap

Nordmenn har ikke hatt så liten tro på norsk økonomi siden 1991.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ikke på 24 år har nordmenn hatt så liten tro på landets økonomi som nå. Et stort flertall frykter en negativ utvikling i norsk økonomi det neste året.

Det viser Finans Norges forventningsbarometer, som presenteres i dag, melder NTB.

Tiltroen til norsk økonomi har bare vært lavere i 1991, under bankkrisen.

- Deler av norsk industri opplever tøffe tider, og vi ser tegn på at arbeidsledigheten stiger i deler av landet. Dette får mye oppmerksomhet og påvirker stemningen og fremtidstroen blant folk, sier administrerende direktør Idar Kreutzer i Finans Norge, som er finansnæringens hovedorganisasjon i Norge.

Finans Norges barometer for tredje kvartal er basert på telefonintervjuer TNS Gallup har gjort med omtrent 1000 personer i tidsrommet 6.-12. august.

Mindre båt og hytte Administrerende direktør Idar Kreutzer i Finans Norge har studert tallene, og sier at mens vi har liten tro på landets økonomi har vi troen på vår egen privatøkonomi.

- Det vi ser av tallene er at forventningene til norsk økonomi faller veldig, mens vår egen økonomi anser vi som trygg. Det handler først og fremst om at folk flest har jobb og mange sitter med oppsparte midler, sier Kreutzer.

Men vi blir nok mer sparsommelige, tror direktøren.

- Det vi ser er at folk ser ut til å ville prioritere boligkjøp og sparing. Reising er nokså stabil høyt, men faller litt. Det vi også ser er at større anskaffelser som hytte, bil, hvitevarer og båt nedprioriteres i større grad, sier Kreutzer til Dagbladet.

NORDMENN HAR IKKE TRUA: Administrerende direktør Idar Kreutzer i Finans Norge sier nordmenn har mindre tro på utsiktene i norsk økonomi. Foto: NTB scanpix
NORDMENN HAR IKKE TRUA: Administrerende direktør Idar Kreutzer i Finans Norge sier nordmenn har mindre tro på utsiktene i norsk økonomi. Foto: NTB scanpix Vis mer

Vi slutter i større grad å unne oss den ekstra luksusen i hverdagen enn tidligere?

- Ja, det kan se slik ut, sier han.

Av tallene ser man det er folk på sørvest-landet som har minst tro på norsk økonomi.

- Det inkluderer Rogaland og har trolig sammenheng med den lave oljeprisen og bransjen som lider som følge av det, sier han.

Han sier nordmenn virkelig har fått øyne åpne for at det som skjer økonomisk internasjonalt også påvirker oss her oppe i utkanten i nord. Denne uka har startet dramatisk på de internasjonale børsene, spesielt i Asia. Noe som også påvirker børsen i Norge.

- Nordmenn er klar over at vi er avhengig av den internasjonale økonomien. Det vi ser så langt denne uka bekrefter den at bekymringen for norsk økonomi henger sammen med hva som skjer internasjonalt, sier Kreuzter til Dagbladet.

Rentekutt Et oljeprisfall på 60 prosent det siste året og kraftig fall i oljeinvesteringene i Norge er en viktig grunn til at analytikerne tror norsk økonomi står overfor en vanskelig periode. Det har blant annet fått Norges Bank til å kutte renten flere ganger.

Analytikere forventer også at en eventuell oppbremsing i Kina, og en mulig påfølgende internasjonal nedgang, vil få følger for den åpne og eksportrettede norske økonomien. En slik utvikling kan også holde oljeprisen lav.

- I dag er renten rekordlav, og selv store lån er relativt enkle å betjene. Det ser imidlertid ut til at låntakerne har skjønt at lave renter er et symptom på usikre tider med lavere økonomisk vekst, sier Kreutzer i en pressemelding.

NEDPRIORITERES: Nordmenn vil i større grad nedprioriterer ny båt, hytte, bil og hvitevarer, tror Finans Norge etter å ha lansert nytt forventningsbarometer. det viser at nordmenn har ikke hatt så liten tro på norsk økonomi siden 1991. Foto: Svein Nordrum / NTB scanpix
NEDPRIORITERES: Nordmenn vil i større grad nedprioriterer ny båt, hytte, bil og hvitevarer, tror Finans Norge etter å ha lansert nytt forventningsbarometer. det viser at nordmenn har ikke hatt så liten tro på norsk økonomi siden 1991. Foto: Svein Nordrum / NTB scanpix Vis mer

- Dessuten er det også mange med penger på bok, særlig godt voksne og eldre, som nå opplever lav avkastning på sparepengene. Tar vi hensyn til prisstigning og formuesskatt, blir innskuddsrenten negativ. Dette drar også ned deres forventninger til egen økonomi.

Tro på egen økonomi De lave forventningene i Norge gir seg også utslag i at man må 17 år tilbake for å finne mindre forskjell mellom forventningene i Norge og i EU. På kontinentet er pessimisme nå i ferd med å bli erstattet av optimisme.

Men ifølge forventningsbarometeret er nordmenn flest mer bekymret på landets enn på egne vegne, fremkommer det av pressemeldingen, ifølge NTB.

- Vi ser også et betydelig fall i troen på egen økonomi neste år, men her er det likevel fortsatt et markert flertall som tror på uendret eller bedre privatøkonomi, sier Kreutzer.

Barometeret er basert på spørsmål om troen på landets og egen økonomi siste år og neste år. Personene i utvalget blir dessuten bedt om å vurdere om tidspunktet er godt eller dårlig for å kjøpe større husholdningsartikler.

De fem indikatorene slås sammen til en hovedindikator, som i årets tredje kvartal er den femte laveste som er målt siden 1991.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram