JULESTEMNING: Det er kanskje mange som sender mer moderne julekort enn dette. Men en hilsen i posten skaper fortsatt julestemning hos nordmenn. Foto: Scanpix
JULESTEMNING: Det er kanskje mange som sender mer moderne julekort enn dette. Men en hilsen i posten skaper fortsatt julestemning hos nordmenn. Foto: ScanpixVis mer

Nordmenn elsker nissene

85 prosent sender julekort

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Salget av frimerker er nesten halvert siden 2001, men i førjulstiden sender vi stadig kort og brev med nisser på.

Teknologien vil føre til nedgang i brevvolumet på 40 prosent fra 1998 til 2012, anslår Posten i en prognose. Sammenlignet med 2001, selges det 100 millioner færre frimerker i året, skriver Adresseavisen. Da er maskinfrankerte sendinger holdt utenom. Der er nedgangen enda større.

Det er bare juletrafikken som holder stand for de trofaste brevbærerne i uniform. Kraftig økning i netthandelen kan gi førjulsrekord for pakkepost, og de tradisjonsrike julehilsenene har slett ikke gått av moten.

— Det er blitt færre av de gammeldagse, enkle julekortene, men desto flere som sendes i konvolutt. Vi vet at mange supplerer elektroniske hilsener med tradisjonelle, egenhendig skrevne julekort, sier regiondirektør Odd Roger Tiller i Posten til avisen.

Han forteller at 85 prosent av Norges befolkning pleier å sende julekort. Ifølge en undersøkelse sender 30 prosent av disse minst 15 kort hver.

— Selv om det blir ekstra travelt for oss, følger det en egen, god stemning med juleposten, sier Tiller.

(NTB)