Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Nordmenn er bortskjemte!

Meteorologene blir daglig nedringt av værsyke nordmenn som er fortvilet over nedbørssommeren. Nå slår de tilbake: - Nordmenn er blitt bortskjemte av sydenturer, mener værekspertene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Soltoppen

Regntoppen

De aller fleste mener at årets sommer må ha vært rekorddårlig. Men ifølge Stein Kristiansen er ikke det i nærheten av å være riktig. Ifølge klimaeksperten har nedbørsmengden på Østlandet tvert imot vært lavere enn normalt.

- Folk husker hetesommeren i 1997 og tror at det er normalt. Slik er det ikke. Norge ligger såpass langt nord at vi kan ikke regne med stabilt godt sommervær, sier Kristiansen.

Han legger skylda på pressen og sydenoperatørene for at folk blir værsyke. På mange måter mener han nordmenn er blitt bortskjemte sydenturister.

- Galt

- Tidene har forandret seg. Før var det ingen som forventet at de kunne sitte ute hele sommeren og grille. Nå har alle vært i Syden og opplevd stabilt, godt sommervær. Når de kommer hjem, sammenlikner de middelhavstemperaturene med temperaturene på Huk. Det blir galt, sier Kristiansen.

Også vakthavende meteorolog, Øyvind Johnsen, tror at folk er preget av å ha feriert på sørligere breddegrader.

- Selv har jeg vært i Florida og opplevd temperaturer over 30 grader. Det er klart jeg blir preget av ferietemperaturen når jeg kommer hjem, sier Johnsen.

Fortsatt dårlig

Verken Johnsen eller Kristiansen tør å love nevneverdig bedre vær i dagene som kommer.

- Noe lysere kan det nok bli, men det er fortsatt ustabilt. Vi kommer nok til å kjenne noen regndråper denne uka også, sier Johnsen.

Skulle det være noen trøst, har det imidlertid vært langt dårligere før. Hittil i sommer har Oslo hatt 32 sommerdager med nedbør. Det er ni dager unna nedbørssommeren fra 1954.

- Selv om det regner hver dag i resten av juli vil vi ikke komme opp i slike nedbørsmengder. I 1998 derimot var det nære på, da regnet det i 40 av sommerdagene, sier Kristiansen.

SAVNER SYDEN: Meteorolog Øyvind Johnsen og konsulent Stein Kristiansen tror nordmenns ferievaner har gjort dem kravstore.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media