- Nordmenn er godtroende

Historiker Einar Lie mener det er nordmenns godtroenhet og tiltro til staten som gjør at vi ikke er opptatt av personvernet. Mens svenskene krangler om personvernet og nekter å svare i spørre- undersøkelser, er det knapt noen debatt i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Historikeren Einar Lie skriver statistikkens historie. Han synes det er påfallende at det ikke har vært mer debatt omkring personvernet her hjemme.

- Det har nok med nordmenns tillit til staten å gjøre, og kanskje litt godtroenhet. Frykten for staten er ikke spesielt påfallende i Norge, sier Lie.

- I Norge har det vært lite debatt om ubehaget ved å ha store registre om en selv. Danmark er i samme situasjon, mens svenskene har vært annerledes. Der ble det gjort noen tabber på 70-tallet, og etter det har det vært mer debatt, sier Lie.

«Svenske tilstander»

For 30 år siden var det salg av lister med navn som skapte furore i Sverige. Noe av det samme foregikk her i Norge, men da debatten startet blant svenskene, ble det også slutt i Norge - uten noen tilsvarende debatt her hjemme, sier Lie.

- I Sverige har det vært en vedvarende og pågående offentlig diskusjon, særlig i forbindelse med folketellinger. Folk har nektet å svare på undersøkelser, og du hadde slagord som «Stoppa storebror» på midten av 1980-tallet. Blant statistikerne har en snakket om «svenske tilstander».

Norden skiller seg ut fra de fleste land i verden ved at et sentralt statistikkbyrå får overta store statlige registre, som de kan koble mot hverandre.

- I en del land er det en grunnleggende skepsis til å bruke personnummer. I USA, for eksempel, har du ikke noe sentralt arkivsystem som kan sammenliknes med de nordiske, sier Lie.

I Norge er ikke redselen for å gi fra seg personnummeret påtrengende. Folk gir det ut både til videoforhandlere og andre butikker, selv om det er din eneste unike kode.

Stipendiat i rettsinformatikk Lee Bygrave tror nordmenn vet lite om hvor de er registrert.

- Fare for misbruk

- Når alt går greit og det ikke er noen skandaler, er det lett å forstå at folk ikke blir engasjert. Du må ha en skandale for at det skal skje, sier Bygrave.

- Det er alltid en fare for at offentlig data kan bli misbrukt og brukes til andre ting enn det opprinnelige formålet, sier Bygrave.

SAVNER DEBATT:</B> Historiker Einar Lie.