Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Erna Solberg og Donald Trump

Nordmenn er hett tema i USA etter «drittland»-kommentaren: - Hvorfor skulle de flytte hit?

Det stormer rundt president Donald J. Trump etter gårsdagens påståtte uttalelser.

STILTE OPP FOR PRESSEN: Erna Solberg og Donald Trump da de møttes i Det hvite hus tidligere denne uka. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
STILTE OPP FOR PRESSEN: Erna Solberg og Donald Trump da de møttes i Det hvite hus tidligere denne uka. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Onsdag besøkte Erna Solberg Det hvite hus.

Der møtte hun en president som var synlig imponert over Norge, og som roste et land som hadde «fremmet fred, samarbeid og respekt for menneskelig verdighet verden over».

- Norge er en god kunde og en veldig viktig alliert for oss, sa Donald J. Trump i forkant av samtalene med Solberg.

Kontroversielt møte

Andre nasjoner er ikke Donald Trump like imponert over, ifølge Washington Post.

Avisa omtalte et møte der Trump og en rekke rådgivere i natt diskuterte innvandring fra land som Haiti, El Salvador og flere afrikanske nasjoner.

- Hvorfor lar vi alle disse folkene fra «drittland» komme hit?

Det skal Trump ha sagt, for så å understreke at han heller ville ha folk fra «land som Norge».

STRYK: Etter pressekonferansen med Erna Solberg og Donald Trump har det kokt i sosiale medier. De mener nemlig den norske statsministeren er bedre i engelsk enn amerikaneren selv. Video: CNN, NTB Scanpix Vis mer

Norge mye omtalt

I etterkant har Trump benektet at Washington Post har gjengitt hans ordvalg på en presis måte.

Dette samme dag som Norge har preget nyhetsbildet i USA.

Der magasinet Newsweek viser til en Dagbladet-undersøkelse der 71 prosent av de spurte mente at USAs president var en trussel, har CNN skrevet en sak om hvorfor ikke flere nordmenn reiser til USA.

Flere flyttet til Norge

Tall fra Homeland Security viser at et gjennomsnitt på rundt 100 nordmenn per år ble amerikanere mellom 2006 og 2007, og Bloomberg skriver at færre nordmenn flyttet til USA enn antallet amerikanere som oppsøkte Norge i 2016.

I 2016 emigrerte 895 amerikanere til Norge, mens 502 reiste den andre veien.

CNN trekker fram flere grunner til at det er sånn.

«Norge har en stor økonomi, generøse velferdsprogrammer, et godt utdannelsessystem og er en foregangsnasjon innen likestilling.»

På toppen av det hele ble Norge kåret til «verdens mest lykkelige land ifjor. USA havnet på 14. plass», heter det i CNN-saken.

Undrende forfatter

Videre viser kanalen til at Norge, i likhet med USA, har ligget på rundt 4 prosents arbeidsledighet, men at lønnsnivået er langt høyere.

Samtidig trekker forfatteren Stephen King fram at den gjennomsnittlige nordmann blir eldre enn amerikanere flest.

- Hvorfor skulle de flytte hit, spør han på Twitter.

- Har det tipp topp

King er ikke den eneste som har brukt det sosiale mediet til å kommentere Trumps ønske om at flere nordmenn skal flytte til USA.

I en video publisert av «The Daily Show» sier komikeren Trevor Noah følgende:

- Det morsomme er at Norge er et av de rikeste landene i verden. Jeg vedder på at de har det tipp topp, og at de stiller seg spørsmålet: Hvorfor skal vi komme til deres drittland?

- Vi har gratis utdannelse, gratis helsevesen og presidenten vår er ikke Donald Trump. Vi forblir der vi er, lyder Noahs videre spekulasjoner om hvordan nordmenn reagerer på Donald Trumps angivelige kommentarer.

Fikk ros

Solbergs møte med Donald Trump ble mye omtalt i USA. En av temaene som gikk igjen var statsministerens miljøfokus under møtet. Bellonas Frederic Hauge sa til Dagbladet torsdag at tror det betyr noe at Erna Solberg tok opp miljøspørsmål med Donald Trump. Presidenten besluttet i fjor å trekke USA ut av Paris-avtalen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!