Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nordmenn er ikke på bærtur

Færre og færre nordmenn er på bærtur. Bærlagene utryddes av latskap og lavprisbutikker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsker Dag Guttormsen ved Ås Landbrukshøgskole ser ikke lyst på framtiden til skogens sankere.

I dag er det veldig få av oss som plukker bær, og færre vil det bli, skal vi tro den dystre spådommen til forsker og botaniker Dag Guttormsen.

- Hvis du ikke tror at det står så dårlig til, kan du bare spørre vennene dine. Hvor mange av dem har syltet blåbær i år? spør Guttormsen.

Rundt 1910-1920 sto folk i kø for å plukke tyttebær, men i 1960- og 70-årene satte makeligheten inn, forklarer forskeren.

Trond Aafos, som jobber i MTU Scanplast, landets eneste produsent av bærplukkere, har en annen forklaring på hvorfor det blir stadig lengre mellom skogens sankere. Han skylder nemlig på lavprissyltetøyet og sier til Dagsavisen at salget av bærplukkere ble betraktelig lavere etter at dette syltetøyet kom i salg.

På det meste solgte bedriften 92 000 bærplukkere på ett år. Det var i 1979. De siste årene har salget ligget på 20 000 bærplukkere i året. Aafos tror ikke på noen økning i salget.

(NTB)

: