Nordmenn er mot juleåpent vinmonopol

Bare en av tre er enige i regjeringens forslag.

 ÅPNINGSTIDER:  88 prosent av oss mener det ikke er viktig at Vinmonopolet er åpent på julaften. Det kommer fram i en ny undersøkelse. Foto: Jeanette Landfald/Dagbladet.
ÅPNINGSTIDER: 88 prosent av oss mener det ikke er viktig at Vinmonopolet er åpent på julaften. Det kommer fram i en ny undersøkelse. Foto: Jeanette Landfald/Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): To av tre nordmenn vender tommelen ned for Regjeringens forslag om juleåpent pol.

Det viser en ny undersøkelse Sentio har utført på oppdrag fra den ruspolitiske organisasjonen Actis.

Det var avisa Vårt land som først omtalte undersøkelsen.

Ikke viktig De øvrige resultatene fra undersøkelsen er heller ikke god lesning for regjeringspartiene.

De viser at bare ti prosent svarte ja på spørsmålet om det var viktig for dem at Vinmonopolet holder åpent 24. desember. 88 prosent svarte nei. To prosent var ikke sikre.

To av tre svarte altså nei på spørsmålet om de var enige i regjeringens forslag om juleåpent Vinmonopol.

Ikke overrasket Generalsekretær Mina Gerhardsen i Actis er ikke overrasket over funnene i undersøkelsen. Organisasjonen jobber for å forebygge skader ved rusbruk.

- Mange har engasjert seg i dette, men disse tallene er viktig for oss i vårt politiske arbeid, sier Gerhardsen.

Da Venstre snudde i saken tidligere i høst, ble det klart at det på Stortinget er flertall for at Vinmonopolet skal forbli stengt på julaften.

- Det er spesielt viktig for oss å vinne julaften, det er barnas dag, og et åpent vinmonopol kunne ha ført til at enda flere barn ville fått en dårlig jul, sier generalsekretæren.

Hun mener tallene viser at nordmenn er opptatt av en ansvarlig alkoholpolitikk.

På linje med folket - Dette er tydelig ikke viktig for folk.
 
Slik svarer Ketil Kjenseth i Venstre på spørsmål om partiets syn på undersøkelsen etter høstens snuoperasjon i saken, og legger til:

 IKKE OVERRASKET:  Actis' generalsekretær Mina Gerhardsen sier de nye tallene er viktige i organisasjonens politiske arbeid. Foto: Actis
IKKE OVERRASKET: Actis' generalsekretær Mina Gerhardsen sier de nye tallene er viktige i organisasjonens politiske arbeid. Foto: Actis Vis mer

- Det er hyggelig å være på linje med folket.

Han gjentar at Venstre fremdeles er for en liberalisering av Vinmonopolets åpningstider. Partiet er blant de som utgjør et flertall på Stortinget for polåpent på pinseaften, påskeaften og nyttårsaften.

Undersøkelsen sier bare noe om nordmenns holdninger til Vinmonopolets åpningstider på julaften.

- Hindrer impulskjøp Olaug Bollestad i KrF mener tallene viser tydelig at det norske folk har tatt innover seg at noen barn sliter på julaften som følge av foreldrenes alkoholbruk.

- At det er flertall for at Vinmonopolet skal forbli stengt på julaften er viktig og betyr mye for disse ungene. Å holde stengt legger til rette for å hindre impulskjøp.

 SNUDDE:  Ketil Kjenseth og hans Venstre snudde i saken. De er glade for at de nå er på linje med folket i saken. Foto: Stortinget
SNUDDE: Ketil Kjenseth og hans Venstre snudde i saken. De er glade for at de nå er på linje med folket i saken. Foto: Stortinget Vis mer