Nordmenn er registrert i det hemmelige arkivet uten å vite det

Forsvarsministeren og E-sjefen holdt pressekonferanse etter avsløringene til NRK og Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Under en pressekonferanse i Oslo militære samfunn svarte forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen og sjef for Etterretningstjenesten, generalløytnant Kjell Grandhagen på spørsmål om Etterretningstjenestens såkalte fagarkiv.

NRK og Dagbladet forteller i dag om arkivet som skal ha lagret sensitiv persondata om 400 norske samfunnstopper og mange av deres familiemedlemmer.

- Etterretningtjenesten har som oppgave å innhente informasjon som er helt sentral for å sikre Norges sikkerhet. E-tjenesten driver ikke overvåkning av norske borgere i Norge, sier Strøm-Erichsen.

- Jeg forutsetter at E-tjenesten opererer innenfor de gjeldene lover og regler. Sjefen for E-tjenesten sier at det så langt ikke er noe som tyder på at noe annet har skjedd.

Tirsdag slo Stortingets kontrollorgan for de hemmelige tjenestene, EOS-utvalget, til mot tjenestens hemmelige lokaler i Havnelageret i Oslo og gransker nå E-tjenesten etter å ha mottatt informasjon på forsommeren og i løpet av august.

Registrert uten å vite det Generalløytnant Grandhagen bekrefter at det er registrert informasjon om nordmenn i arkivet som ikke vet om det selv, men at det ikke dreier seg om sensitive personopplysninger.

Ifølge Grandhagen består Fagarkivet av to ting:

HOLDT PRESSEKONFERANSE: Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen og sjef for Etterretningstjenesten, generalløytnant Kjell Grandhagen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
HOLDT PRESSEKONFERANSE: Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen og sjef for Etterretningstjenesten, generalløytnant Kjell Grandhagen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

1. En oversikt over de personene som er deres kilder og informasjonen om dem som kildene selv har gitt dem. Det er basert på frivillighet.

2. Referater fra møter E-tjenesten har hatt med kildene i ettertid, selve etterretningen. Det gjelder utelukkende oppdrag utenfor Norges grenser.

- Vi har maksimalt deres navn og eventuelt telefonnummer og adresse, slik at vi har mulighet til å kontakte dem. Vi har ikke sensitiv informasjon om disse kildene, sier Grandhagen.

- Frivillig Også Grandhagen understreket at E-tjenesten ikke driver med overvåkning av norske borgere i Norge, men er en utenlandsetterretningstjeneste.

- En del av våre kilder er norske borgere som henter informasjon utenlands. Disse kildene gjør dette helt frivillig, og det legges ikke noe press på dem. Dette er gode norske borgere som velger å samarbeide med E-tjenesten fordi de tror det er samfunnsnyttig.

Grandhagen sier at mange kanskje vil spørre om han kan garantere at det ikke finnes noen sensitiv informasjon i dette arkivet.

- Nei, det kan jeg ikke garantere. Men hvis det gjør det, så er det som følge av feil som har blitt gjort, og ikke av et system som dreier seg om overvåkning av norske borgere.

- Det er ikke noe system i dette som har til hensikt å hente inn informasjon om norske borgere og overvåkning av norske borgere.

- Begrenset innsyn - Kan du garantere at EOS-utvalget fikk ubegrenset tilgang under inspeksjonen, spør Kjetil Stormark Grandhagen under pressekonferansen.

- Som kjent har Stortinget gitt noen begrensinger for hva utvalget har innsyn i. Når det gjelder denne konkrete inspeksjonen vil jeg ikke gå nærmere inn på det. Det får være opp til EOS-utvalget å svare på om de fikk tilgang til det de ønsket.

Grandhagen fikk også spørsmål om han har gjort seg noen tanker om at dette arkivet ligger i samme bygg som flere medier. Både Dagbladet og nyhetsbyrået NTB har kontorer på Havnelageret.

- I forhold til det arbeidet vi har bedrevet, har jeg ikke sett noe problemer med det, sier Granhagen.

Dette er EOS-utvalget:

Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjenesten, EOS-utvalget, er et uavhengig kontrollorgan for de hemmelige tjenestene. Rapporterer til Stortingets presidentskap. Sakene går derfra til kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Utvalget har sju medlemmer og ledes av tidligere Venstre-politiker og forsvarsminister Eldbjørg Løwer.

De øvrige medlemmene er tidligere generalsekretær i Høyre, Svein Grønnern (nestleder), tidligere landbruksminister Gunhild Øyangen (Ap), tidligere SV-politiker Theo Koritzinsky, fylkesmann i Oslo og Akershus, Hans J. Røsjorde (Frp), tidligere direktør i Lovdata, Trygve Harvold og tingrettsdommer Wenche Elizabeth Arntzen, kjent som dommer i Breivik-saken.

Utvalget har møte med PST hver annen måned og kan ta opp saker på eget initiativ.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer