- Nordmenn evakueres fra katastrofeområdet

Tas hånd om av hjelpearbeidere, og er på vei til Roma.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Les også: • Jeg løp inn for å hente sønnen min
Ingen registrerte nordmenn i området

(Dagbladet.no): Minst 70 personer er omkommet, og opp til 50 000 kan ha blitt hjemløse i det kraftige jordskjelvet som rammet Italia natt til mandag. Det er erklært nasjonal unntakstilstand, og dødstallene kan fremdeles stige etter jordskjelvet, som målte 6,3 på Richters skala.

Ifølge innenriksminister i Italia, Roberto Maroni, er minst 70 personer nå bekreftet omkommet. Han frykter at dødstallene kan stige til 150, ifølge La Repubblica.

Redningsmannskaper jobber nå på spreng for å få satt opp feltsykehus, lete etter savnede og ordne mat og tak over hodet til dem som har mistet hjemmene sine.

Norske myndigheter har foreløpig ingen rapporter om savnede nordmenn etter det kraftige jordskjelvet i Roma i natt.

- Vi har fått melding om at en liten norsk gruppe har vært i jordskjelvområdet i natt. De har blitt tatt hånd om av italienske hjelpearbeidere og har det etter forholdene bra, sier ministerråd Arne Gjermundsen ved den norske ambassaden i Roma til Dagbladet.no.

På vei til Roma

Det skal være snakk om en samlet norsk gruppe, og de vil ankomme Roma i løpet av dagen.

- Da vil de få den bistanden de har behov for, sier ministerråden.

Gruppen med nordmenn befant seg, ifølge Gjermundsen, like ved eller i byen Aquila.

- Identifiseringsarbeidet pågår fremdeles, men ingenting tyder foreløpig på at det er nordmenn blant de døde, sier Gjermundsen.

Landsby rasert
Ytterligere mannskaper - flere hundre politifolk, 1500 brannfolk og fire helikoptre - er nå på vei inn i jordskjelvområdet. Velferdsministeren i landet har anmodet alle som kan om å donere blod, ifølge La Repubblica.

Blant de hardest rammede områdene er den lille landsbyen Onna ved Aquila, der 7 av 350 innbyggere skal være bekreftet omkomne, og flere fremdeles er savnet. Her skal også halvparten av husene være totalskadet, ifølge den italienske avisa.

STORE ØDELEGGELSER: 50 000 personer kan ha blitt husløse etter jordskjelvet. Foto: REUTERS/SCANPIX
STORE ØDELEGGELSER: 50 000 personer kan ha blitt husløse etter jordskjelvet. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

Blant de sju omkomne er en liten jente på 8 måneder.

En Reuters-fotograf sier til nyhetsbyrået at han så 10 døde i Onna, og sa at han hadde sett at en mor og en liten datter ble båret bort i samme kiste.

En avdeling fra hæren er på plass for å søke etter folk i ruinene, og også hundepatruljer er på stedet. Mange av de gamle husene i landsbyene rundt Aquila, som ikke har blitt restaurert, kollapset som stråhytter da jordskjelvet kom, ifølge Reuters.

- Vil skaffe hjelp innen kvelden
Mange historiske bygninger i Aquila er skadet, og til sammen er 26 kommuner rammet av jordskjelvet, ifølge nyhetsbyrået ANSA. Redningsarbeidet blir enda vanskeligere av at flere sykehus er skadet, og et er uten tilgang til vann.

RASERT LANDSBY: I landsbyen Onna er store deler av bygningsmassen helt ødelagt. Foto: EPA/SCANPIX
RASERT LANDSBY: I landsbyen Onna er store deler av bygningsmassen helt ødelagt. Foto: EPA/SCANPIX Vis mer

- Dette betyr at vi vil ha mange tusen mennesker vi må hjelpe i de neste ukene og månedene. Målet vårt er å ha gitt alle tak over hodet innen kvelden sier Agostino Miozzo i Sivilforsvaret til Sky Italy, ifølge AP.

I tillegg er veier, broer og jernbane skadet flere steder, og myndighetene oppfordrer alle som ikke har noe i jordskjelvområdet å gjøre, om å holde seg unna.

Ifølge Rai News 24 har USAs president Barack Obama sendt sin kondolanse til folket, og Russlands president Dmitri Medvedev sier de vil bidra med mannskaper hvis det trengs.

Grafikk: DAGBLADET
Grafikk: DAGBLADET Vis mer
Grafikk: DAGBLADET
Grafikk: DAGBLADET Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer