STÅLSETTER SEG: Tre nordmenn er blant de som venter på at monstersyklonen skal treffe Vanuatu i 12-tida norsk tid. Her er hotellgjestene evakuert til et trygt rom. Foto: Dane Dooges
STÅLSETTER SEG: Tre nordmenn er blant de som venter på at monstersyklonen skal treffe Vanuatu i 12-tida norsk tid. Her er hotellgjestene evakuert til et trygt rom. Foto: Dane DoogesVis mer

Nordmenn fanget av monstersyklon i øyparadis

Treffer øya nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre nordmenn er blant de mange livredde turistene som nå forbereder seg på historiens verste syklon i det tropiske øyparadiset Vanuatu mellom Australia og Fiji i Oseania.

Syklonen Pam er ventet å treffe øya med en vindstyrke på 280 km/t klokka 12 norsk tid.

Norske Kjell Pedersen (70) og Anne Hellebråten (54) fra Asker er sammen med norskaustralieren Dane Dooges på øya. Dagbladets frilansjournalist Mirja Christin Finstad kommuniserer med nordmennene på øya via Skype og Facebook. De er evakuert ned i bunker på hotellet.

- Strømmen har gått, men det er internett, sier hun.

Kjell Pedersen tar de sterke vindkastene med ro.

- Jeg er en gammel sjømann, så jeg har opplevd verre ting, sier han.

Ifølge de fastboende, og internasjonale værkanaler, er dette en såkalt hundreårsstorm, større og sterkere enn noen syklon de har opplevd tidligere.

FIRE SYKLONER PÅ EN GANG: De tropiske syklonene «Olwyn», «Nathan», «Pam» og en fjerde herjer nå i Stillehavet. Foto: EPA / NOAA / NTB scanpix
FIRE SYKLONER PÅ EN GANG: De tropiske syklonene «Olwyn», «Nathan», «Pam» og en fjerde herjer nå i Stillehavet. Foto: EPA / NOAA / NTB scanpix Vis mer

Den følger med seg enorme mengder regnfall, oversvømmelser, fjorten meter høye bølger og vindstyrker som river ned hus og blåser bort biler. På havet og langs kysten, medfører den også ofte store tornadoer.

Det norske reisefølget kom til det de hadde forventet skulle være et paradis, i går kveld. I stedet ble det et mareritt.

- Vi ble kjørt rett fra flyplassen til et annet hotell enn det vi skulle bo på fordi en enorm syklon i kategori 5 var på vei, forteller norskaustralieren.

Egentlig skulle de bodd på et hotell på strandlinjen, i stedet ble de kjørt et godt stykke innover øya til et hotell med bunker, også kalt stormkjeller. Fra og med fredag morgen, norsk tid, ble de besøkende geleidet ned i bunkeren. Et trettitalls gjester ville roe nervene med en drink i den forlatte baren, rett utenfor bunkeren. De ansatte på hotellet dro hjem noen timer tidligere for å være med sine familier.

Samtlige på øya ble evakuert innover på tørrland torsdag kveld.

Nordmennene ble fort kort tid siden evakuert ned i bunkersen etter at vann fosser inn i hotellet og deler av taket har begynt å svikte.

Hotellet er barrikadert med planker på vegger, vinduer og dører. Langs gulvet har de lagt håndklær, madrasser og annet tøy for å forhindre oversvømmelser.

SYKLONFAST: Kjell Pedersen, Anne Hellebråten og Dane Dooges. Foto: privat
SYKLONFAST: Kjell Pedersen, Anne Hellebråten og Dane Dooges. Foto: privat Vis mer