Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nordmenn fanget midt i krigssonen

13 nordmenn i Elfenbenskysten skal fraktes i sikkerhet. Nye angrep mot presidentboligen ventes i dag.

SKADD: En ung mann behandles av medisinsk personell etter en skuddveksling i Abidjan. Vitner sier han ble truffet av et streifskudd mens han var ute og gikk. Foto: EPA/JANE HAHN/SCANPIX
SKADD: En ung mann behandles av medisinsk personell etter en skuddveksling i Abidjan. Vitner sier han ble truffet av et streifskudd mens han var ute og gikk. Foto: EPA/JANE HAHN/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Offensiven mot Elfenbenskystens Laurent Gbagbo (65), som nekter å overgi presidentembetet etter valget i november og som har forskanset seg i presidentboligen, fortsetter. Det var i går harde kamper ved residensen, som ligger rett ved en rekke ambassader.

Utenriksdepartementet (UD) sitter med oversikt over 13 nordmenn som befinner seg på ulike steder i den krigsherjede byen. Fem av disse er tilknyttet UD.

- Vi jobber med å få transportert disse til sikre steder etablert av franskmennene, sier kommunikasjonsrådgiver Kjetil Elsebutangen til Dagbladet, og ønsker ikke å gi ytterligere detaljer eller informasjon om nordmennene av sikkerhetsmessige årsaker.

- Det jeg kan si er at vi er fokusert på sikkerheten til våre utsendte og andre nordmenn i landet, og driver en fortløpende vurdering om situasjonen. Utover det kan jeg ikke si noe mer, sier Elsebutangen.

Evakueringshjelp Nordmennene skal etter forholdene ha det bra. Etter råd fra UD oppholder seg de seg innendørs og skal ha tilgang på mat og vann, noe som ikke er en selvfølge slik forholdene i byen er per i dag, ifølge en pressemelding fra Røde Kors.

En større redningsaksjon, iverksatt av Frankrike og FN, evakuerte Japans ambassadør til Elfenbenskysten, Okamura Yoshifumi, og sju andre diplomater seint i går kveld, etter at ambassaden ble angrepet av militsen, opplyser nyhetsbyrået AFP.

Flere andre land, inkludert Israel og India, har bedt Frankrike om hjelp til å hente ut diplomater, ifølge NTB. Elsebutangen vil ikke kommentere om Norge har bedt om en likende bistand fra de franske stykkene i Licorne til å evakuere ambassadeansatte fra landet.

Licorne består nå av cirka 1 400 soldater etter at det ble fløyet inn forsterkninger i helgen. Soldatene har sammen med FN-styrker deltatt i bombingen av steder der Gbagbo har utplassert tunge våpen, skriver NTB.

Hamrer presidentboligen I det som blir kalt sluttscenen for kampen om presidentembetet i det vestafrikanske landet, tok Outtaras supportere i går offensiven ett skritt videre ved å gå til angrep på presidentboligen i Elfenbenskystens største by og økonomiske hovedstad, Abidjan.
Det er ventet nye, harde kamper i byen utover torsdagen. Styrker lojale til Alassane Outtara, den internasjonalt anerkjente vinneren av presidentvalget, planlegger et nytt angrep mot presidentboligen løpet av dagen, etter at de i går måtte trekke tilbake på grunn av sterk motstand fra tungt væpnede Gbagbo-tilhengere.

Gbagbo og flere familiemedlemmer skal ha søkt tilflukt i en bunker i tilknytningen til residensen.

SLÅSS: Styrker lojale til Alessane Ouattara, den internasjonalt anerkjente vinneren av presidentvalget i Elfenbenskysten, har startet offensiven mot presidentboligen i byen Abidjan for å kaste Laurent Gbagbo fra makten. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX
SLÅSS: Styrker lojale til Alessane Ouattara, den internasjonalt anerkjente vinneren av presidentvalget i Elfenbenskysten, har startet offensiven mot presidentboligen i byen Abidjan for å kaste Laurent Gbagbo fra makten. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX Vis mer

- Styrker som kjemper for Gbagbo har angivelig installert tunge våpen på taket av residensen, og truer med å skyte mot sivile og lokale bygninger. Mange av disse er ambassader, melder The Guardians Paris-korrespondent, Kim Willsher, ifølge egen avis.

Militsen skal ha fått streng beskjed om å pågripe Gbagbo uskadd. Han fikk 46 prosent av stemmene ved andre valgomgang i fjor, og dersom han blir drept vil det kunne konsolidere støtten ytterligere og gjøre Outtaras jobb svært vanskelig når han tar over makten.

- Sperret fluktvei Bunkeren hvor Gbagbo og familiemedlemmer skal befinne seg, var opprinnelig en rømningstunnel mellom presidentboligen og den franske ambassadørboligen som ligger i like nærheten, sier elfenbenskystenekspert og professor Christian Bouquet til nyhetsbyrået AP.

Tunnelen skal i sin tid ha blitt bygget av landets første president, Felix Houphouet-Boigny, slik at han skulle kunne søke tilflukt i ambassadørboligen til den tidligere kolonimakten ved et eventuelt kuppforsøk.

Ironisk nok er det Gbagbo selv som skal ha sørget for å stenge av tunnelen til den franske ambassaden like etter at han kom til makten i 2000, sier professoren i politisk geografi til AP.

Dermed kommer han ingen vei når Outtaras milits banker på døren.

KRIGSSONE: Et pansret FN-kjørettøy patruljerer gatene i Abidjan. Foto: AP Photo/Xinhua, Ding Haitao/SCANPIX
KRIGSSONE: Et pansret FN-kjørettøy patruljerer gatene i Abidjan. Foto: AP Photo/Xinhua, Ding Haitao/SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media