Nordmenn fanget på Fiji

Flere nordmenn sitter fast på øygruppa Fiji i Stillehavet etter nattas statskupp. Syv menn holder statministeren fanget og har satt inn en ny regjering i landet. Alle telefonlinjer er brutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Min kone Emma, vår datter Sonia og vår sønn Olav er i Fiji for å besøke Emmas mor som er alvorlig syk. Jeg fikk tak i henne på telefon i dag morges klokka seks. Da satt de på et pensjonat i hovedstaden Suva. De så røykskyene fra butikker som brant og hørte lastebiler kjøre forbi med varer som var stjålet. De var redde, sier Terje Dahl. Han er en av de bekymrede slektningene som venter på telefon fra Fiji.

- Siden har jeg ikke hørt noe mer, jeg kommer ikke gjennom på telefonen. De skulle ha fløyet hjem til Norge i dag, men alle veier ut av hovedstaden er blokkert. Konsulen får jeg heller ikke tak i.

Kupp

I går tok syv menn kledt i sivil seg inn i parlamentsbygningen på Fiji og tok statminister Mahendra Chaudhry og andre regjeringsmedlemmer som gisler i et statskupp. Det har blitt avfyrt minst to skudd inne i parlamentsbygningen, men ingen er meldt skadet.

Lederen for kuppet skal være forrretningsmannnen George Speight. Han har utnevnt en ny regjering, som i hovedsak består av innfødte fijianere.

- Gjennom denne handlingen tar vi eierskap og kontroll over Fiji. Vi har forkastet konstuitusjonen og satt den til side, sa Speight i en uttalelse i går.

Spent

Fiji består av en gruppe øyer i stillehavet øst for New Zealand. Mahendra Chaudry er den første statministeren i Fiji som er av indisk avstamming. Inderne er fortsatt en minoritet i Fiji, og utgjør 43% av befolkningen.

Den politiske situasjonen i landet har vært spent i den siste tiden, og det har vært flere demonstrasjoner til støtte for opposisjonspartiet, som i første rekke består av innfødte fijianere. Samtidig med statskuppet i går var det planlagt en demonstrasjon mot regjeringen. Demonstrasjonen skal ha utartet til opptøyer etter statskuppet, og det meldes at butikker i hovedstaden har blitt ranet og stukket i brann.

Nordmenn

- Det er nordmenn på Fiji, men vi har ingen oversikt over hvor mange som er der, sier Mari Waalberg i det norske Utenriksdepartementet.

- Vi har fått noen telefoner fra pårørende som har venner eller slekninger i Fiji. Det er vanlig å be fastboende i utlandet om å registrere seg på ambassaden. Men Fiji er jo også et ferieland, og vi vet ikke hvor mange nordmenn som ferierer i landet akkurat nå, sier Waalberg.

Backpackere

-Fuji er et populært stopp for backpackere som er på vei fra Australia til USA eller fra USA til Australia. De er ikke så lette å holde oversikt over alltid, sier fungerende pressetalsmann Victor Rønneberg i Utenriksdepartementet. Hvis noen du kjenner er på Fiji, kan du ta kontakt med Norges honorærkonsul, anbefaler Rønneberg.

Politiet har innført portforbud i Fijis hovedstad Suva i kveld.