Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nordmenn får 200 millioner for kurdisk oljeeksport

Analytikere estimerer at DNO vil få utbetalt i overkant av 200 millioner kroner denne måneden for eksport gjennom den nye kurdiske rørledningen.

 Strømmer inn: Konsernsjef Bjørn Dale og styreleder Bijan Mossavar-Rahmani i DNO kan vente seg stødigere pengestrøm fra Kurdistan. Foto: Eivind Yggeseth/FA
Strømmer inn: Konsernsjef Bjørn Dale og styreleder Bijan Mossavar-Rahmani i DNO kan vente seg stødigere pengestrøm fra Kurdistan. Foto: Eivind Yggeseth/FA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): DNO-kursen steg hele 15 prosent i går etter at kurdiske myndigheter (KRG) fredag kveld kunngjorde at de i november vil utbetale 75 millioner dollar til oljeselskapene, skriver Finansavisen.

DNO er operatør på regionens største oljefelt - Tawke. Ifølge analytikere Finansavisen har snakket med ventes DNOs andel av betalingen å være i overkant av 200 millioner kroner, sprikende fra 190 til 260 millioner kroner.

Men det viktigste i meldingen fra KRG var at videre betalinger vil være jevnlige. En jevn inntektsstrøm for eksporten har DNO ventet på helt siden selskapet etablerte seg i regionen.

- Det er kjempepositivt for DNO at de nå endelig ser ut til å få betalt for oljeeksporten, sier analytiker Kristoffer Dahlberg i Sparebank 1 Markets, som estimerer at DNOs andel kan være på hele 39 millioner dollar, tilsvarende 260 millioner kroner.

- Det er klart vi hadde ventet at dette ville skje, men det er jo godt med en bekreftelse på at pengene kommer, sier Dahlberg til Finansavisen.

Viktig år I det snaue året oljen har strømmet gjennom den nye oljerørledningen til den tyrkiske havnebyen Ceyhan, har DNO vært den største bidragsyteren gjennom sitt operatørskap på Tawke-feltet.

I samme periode har Bagdad kuttet pengeoverføringene til Kurdistan, samtidig som både kurdiske og irakiske styrker har kjempet mot IS-soldater. Derfor har også utbetalingene fra KRG foreløpig latt vente på seg, skriver Finansavisen.

«KRG erkjenner at for å ha fortsatt vekst i Kurdistans oljebransje er det nødvendig at kontraktører mottar betalinger på linje med deres krav (...). I denne vanskelige tiden for Kurdistan er KRG takknemlige for støtten mottatt fra kontraktørene som fortsetter å støtte folket i Kurdistan», heter det i meldingen som de regionale myndighetene slapp fredag.

Flere nyheter
- DNO er en oppkjøpskandidat Anbefaler DNO etter Irak-nytt
Shell-direktør går til DNO

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling