Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nordmenn flaue for å kjøpe kondomer

Sommer og sex i Norge er kult, men vanskelig. For det er jo så flaut å kjøpe kondomer. Og hvem skal beordre kondomet på når følelsene tar overhånd og forlanger umiddelbar handling?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da har ikke Ola nordmann det lett, i hvert fall ikke hvis man skal tro en undersøkelse som det svenske Riksforbundet for seksuell opplysning (RFSU) har gjort på internett. Over 34.000 ungdommer fra Norge, Sverige, Danmark deltok i undersøkelsen, og gjorde rede for sine vaner og tanker på kondomfronten.

Dansken frimodige

60 prosent av nordmennene oppga at de synes det er flaut å kjøpe kondomer. Danskene er mer frimodige, bare 42 prosent av dem blir forlegne når de trenger «gummi».

Men selv når de har fått tak i en kondom synes hver fjerde nordmann at det er pinlig å foreslå for partneren å bruke den. I de andre nordiske landene var det rundt 20 prosent som gruet seg for hvordan de skal ta opp emnet under kjærlighetsakten.

Tenker sex

Likevel tenkte Ola nordmann mye på sex denne sommeren, ifølge RFSUs ikke helt vitenskapelige undersøkelse. 91 prosent oppga at de tenkte på sex hele sommeren. I Sverige var tallet 84 prosent, mens en firedel av danskene ikke hadde sex i tankene i det hele tatt.

RFSU lurte også på hvor mange som kunne tenke seg å ha samleie uten kondom. I Sverige syntes 31 prosent at det var helt greit. I Danmark og Finland svarte bare 15 og 17 prosent at de kunne tenke seg å ha sex uten beskyttelse av kondom.

(NTB-TT)