Nordmenn flykter fra Beirut

Ingen evakuering, men flere familier velger å dra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):  UD har foreløpig ikke beordret evakuering av Beirut, men flere familer velger nå å dra frivillig, ifølge NTB.

I morgentimene søndag arbeidet norske myndigheter med å komme i kontakt med flest mulig av nordmennene som bor der.

Det skal være 92 nordmenn i området, og 49 familier har foreløpig meldt seg ved den norske representasjonen i Beirut. 

- Ingen fare for den norske ambassaden

Selv om det danske konsulatet ble satt i brann tidligere søndag, tror ikke ambassadør til Syria, Svein Sevje, at det skal være fare for at Norges ambassade blir angrepet.

Øystein Bø i UD sier til Dagbladet.no at alle de norske som oppholder seg i Beirut er blitt oppfordret til å holde seg innendørs i dag.

- Vi opererer med en liste på 92 nordmenn som oppholder seg i Beirut. Vi har foreløpig ikke lykkes med å komme i kontakt med alle disse. Det jobber vi fortløpende med.

BRENNER: Det danske konsulatet i Beirut er stukket i brann. Foto: Scanpix/AFP
BRENNER: Det danske konsulatet i Beirut er stukket i brann. Foto: Scanpix/AFP Vis mer

- Hvor aktuelt er det å evakuere nordmennene fra Libanon?

- Det er en løpende vurdering vi tar. Situasjonen er alvorlig, men så langt har vi ikke sett det nødvendig å evakuere.

Bø sier til Dagbladet.no at de foreløpig ikke anser situasjonen for nordmenn å være farlig, men at ting kan skje fort, slik det gjorde i Damaskus i går.

Departementet har søndag høynet sikkerhetsnivået ved flere andre utenriksstasjoner og bedt vertsnasjonene om økt sikkerhet i tilfelle demonstrasjoner skulle oppstå. Bakgrunnen for anmodningen er lørdagens demonstrasjoner ved ambassaden i Damaskus.

- Situasjonen skal ha roet seg, sier pressetalskvinne i Utenriksdepartementet, Anne Lene Dale Sandsten til Dagbladet.no.

Derfor opprettholder UD avgjørelsen om foreløpig ikke å evakuere nordmenn i Libanon.

Disse meldingene kommer etter at mange tusen demonstranter samlet seg utenfor det danske generalkonsulatet i Beirut, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Libansere tok til gatene på oppfordring fra gruppen som kaller seg «National Movemment for the Defense of the Prophet Mohammed».

Libanesiske sikkerhetsstyrker har brukt både tåregass og vannkanoner for å drive demonstrantene tilbake. Ifølge nyhetsbyrået AP skal minst 18 personer være skadd, inkludert politi- og brannfolk. Vitner skal ha sett minst 10 personer bli brakt til sykehus i ambulanse.

Hæren ble satt inn for å sperre av veien, som fører til generalkonsulatet og demonstrantene ble i første omgang holdt 200 meter fra konsulatet, skriver den danske avisen Politiken.

Men ifølge AP klarte ikke hærstyrken på 2.000 mann og opprørspoliti å forhindre at det danske konsulatet ble stukket i brann.

En politimann på stedet sier at konsulatet ble evakuert for to dager siden. 

Dette skjedde samtidig med at protestene spredte seg:

• I Beirut demonstrerte opp mot 15.000 utenfor det danske konsulatet. Store styker fra hær og opprørspoliti klarte ikke å forhindre at demonstrantene satte fyr på konsulatet. Både demonstranter og politi løsnet skudd i lufta. Flere ble skadd og fraktet til sykehus.

• I Afghanistan samlet mellom 3 og 4.000 seg til demonstrasjon mot tegningene av Profeten Muhammed og den danske avisen Jyllands-Posten. Politiet måtte løsne skudd for at ikke en menneskemasse på 1.000 skulle angripe et FN-kontor, melder nyhetsbyrået AP.

• På Vestbredden marsjerte ungdommer i 13-årsalderen og nedover, mens de ropte: Ikke fornærm Profeten!

• I Irak demonstrerte 1.000 sunnimuslimer utenfor en moske i opprørsbyen Ramadi. Samtidig har den sjiamuslimske opprøreren Muqtada al-Sadr oppfordret til at danske og norske diplomater blir utvist.

• I Storbritannia viste avisen Sunday Express bildet av en demonstrant i London, som var kledt i kommandoklær og skulle forestille en selvmordsbomber. Tittelen på avisframsida var: «Kledd for fredelig protest?»

Alt dette skjer dagen etter at den danske og den norske ambassaden ble satt i brann av rasende demonstranter i Damaskus.

Nok er nok

Danmarks utenriksminister Stig Møller ga overfor danske Radioavisen uttrykk for at grensen for hvor mye den spente situasjonen skal eskalere snart er nådd.

- Situasjonen i Midtøsten er kritisk og svært alvorlig.

- Vi prøver å forklare at nok er nok, sa den utenriksminister Møller etter at det ble satt fyr på det danske konsulatet.

Danskene bedt om å dra

Det danske utenriksdepartementet har nå sendt ut en oppfordring til sine landsmenn om å forlate Libanon. De betegner situasjonen som ute av kontroll.

Utenriksdepartementet her hjemme avventer fortsatt situasjonen før de eventuelt ber nordmenn om å reise.

- De siste meldingene vi har fått går ut på at gemyttene har roet seg etter at det danske konsulatet ble satt fyr på. Vi sender nå en representant fra Damaskus for å vurdere situasjonen, sier avdelingsdirektør i UD Øystein Bø til Dagbladet.no.

Varslet

Demonstrasjonen var varslet på forhånd, gjennom plakater som var hengt opp på husvegger tidligere i uka.

Det var ikke varslet demonstrasjoner mot den norske delegasjonen.

En gruppe ekstremister prøvde å bryte gjennom politisperringene, mens de ropte religiøse slagord. Biler og butikker i gatene ble angrepet. Vitner skal også ha rapportert om at utenriksdepartementet ble angrepet av demonstranter.

Nyhetsbyrået AP melder at både demonstrantene og sikkerhetsstyrkene har løsnet skudd i lufta.

Angriper kristne

Ifølge det franske nyhetsbyrået AFP, har noen av demonstrantene gått til det kristne kvarteret Ashrafieh, hvor de kaster stein og smadrer ruter.

En av de største katolske kirkene i Beirut St. Maroun Churh er angrepet av steinkastende demonstranter.

Angrep på kristne i Libanon er spesielt sensitivt med tanke på den 15 år lange borgerkrigen mellom muslimer og kristne som tok slutt i 1990.

Hizbollah varsler flere demonstrasjoner

Hizbollah-geriljaen i Libanon maner nå til videre kamp i striden om Muhammed-tegningene.

- La oss vise dem at det er millioner av muslimer som er villige til å gi sitt liv for å forsvare æren til vår profet, sa Hizbollah-leder Sheikh Hassan Nasrallah.
 
Han har tidligere tatt til orde for boikott av danske og norske varer. Nå ber han sine landsmenn, særlig sjiamuslimene, om å delta i demonstrasjoner førstkommende torsdag. Da markeres den siste dagen i den sjiamuslimske Ashura-høytiden.

Er du i Libanon? Tips oss!

(Dagbladet.no kommer tilbake med mer)