Nordmenn flyr mest innenriks

Nordmenn flyr fire ganger mer innenriks enn resten av Euopa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nordmenn flyr mer tre til fire ganger mer innenriks enn andre europeere. Dette går frem av en undersøkelse Avinor gjorde i 2005 i samarbeid med Transportøkonomisk Institutt (TøI) og Cranfield University.

Innbyggerne i Nord-Norge drar opp statistikken med gjennomsnittlig fire reiser, mens østlendinger har èn reise innenriks i året.

Totalt topper nordmenn listen over innenlandsreiser med 2,3 reiser i året. Til sammenligning har islendingene, som ligger på en annenplass, 1,2 reiser innenlands i året.

14 europeiske land var med i undersøkelsen.

Island sender mest frakt med fly av alle landene med 8,99 kilo per innbygger. Her ligger Norge på annenplass med 6,25 kilo.

Hver nordmann sender i snitt 7,99 kilo post med fly i året. Frankrike sender minst, kun 360 gram per innbygger.

Undersøkelsen er basert på trafikken i sommermånedene. En ny rapport for hele året kommer om en måned.

Konkurransemessig fortrinn

- Fly har et konkurransemessig fortrinn i Norge, sier Jon Martin Denstadli, forsker ved TøI.

- I land som har høyhastighetstog er jernbane et mer reelt alternativ enn her i Norge. Lave priser og konkurranse i markedet gjør alternativene mindre attraktive. Da SAS hadde monopol i 2001 etter oppkjøpet av Braathens var det prisvekst og nedgang i trafikken. Dette førte også til at man kjørte mer bil, særlig når det gjaldt fritidssegmentet som er mer prissensitivt, sier han.

De 14 landene som deltok var i tillegg til Norge Østerrike, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Island, Hellas, Irland, Italia, Portugal, Spania, Sverige og Storbritannia.

Her kan du se hele  rapporten