Nordmenn flyr mindre

For første gang siden 1970-tallet velger nordmenn å fly mindre. Nesten 850 000 færre har reist med fly i år enn i fjor, og hvert tiende fly er satt på bakken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Passasjerantallet har gått ned 4,7 prosent på innenlandsreiser og 1,4 prosent på reiser til utlandet de første elleve månedene i år, skriver Aftenposten.

Nedgangen gjelder både på de store og de små flyplassene.

- Vi står trolig overfor den største nedgang i flytrafikken her i landet noen gang. Vi hadde en liten nedgang i trafikken i 1989 og 1991, men ikke tilsvarende det vi ser i år, sier transportanalytiker Øystein U. Tvetene i Luftfartsverket til Aftenposten. Luftfartsverket regner heller ikke med at nordmenn vil fly noe mer i 2001 enn i år.

Sjefen i Luftfartsverket, Randi Flesland, synes ikke det er bra at nordmenn velger å bli på bakken og er redd for hva som kan skje når den nye passasjeravgiften innføres i 2001.

- Den blir lagt direkte på billettprisen. Ferie- og fritidsreiser utgjør en voksende del av markedet. Og fritidsreiser er mer følsomme for endringer i prisen enn forretningsreiser, sier Flesland til Aftenposten.