Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nordmenn frikjent i Brasil

Flere nordmenn ble i går kveld frikjent i Brasil, etter at de i snart åtte år har vært anklaget for grov organisert kriminalitet.

FRIKJENT:  Geir Pettersborg har i snart åtte år vært anklaget for grov organisert kriminalitet i Brasil. Nå er han frikjent. 
Foto: Gunnar Hultgreen / Dagbladet
FRIKJENT: Geir Pettersborg har i snart åtte år vært anklaget for grov organisert kriminalitet i Brasil. Nå er han frikjent. Foto: Gunnar Hultgreen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rettsfarsen i Natal, hvor flere nordmenn har blitt anklaget og dømt for grov, organisert kriminalitet, kan endelig gå mot en lykkelig slutt for nordmennene.

Føderalt politi i Brasil, assistert av norsk politi, slo til den 8. og 9. mai 2007, og pågrep og siktet en rekke nordmenn i Natal for grov organisert kriminalitet, korrupsjon, hvitvasking, ulovlig utførsel av penger og dokumentforfalskning.

Frikjent Norske forretningsmenn ble anklaget for blant annet å ha samarbeidet tett med den kriminelle innvandrergjengen B-gjengen i Oslo, og for å drive utstrakt kriminalitet i ferieparadiset Natal, provinshovedstaden i den brasilianske delstaten Rio Grande do Norte.

Sent i går kveld, norsk tid, ble det klart at to nordmenn, en brasiliansk kvinne og to brasilianere som var anklaget for å ha jobbet sammen med nordmennene, er frikjent i tingretten i Natal.

Den føderale dommeren, Mário Azevedo Jambo, fastslår i dommen at de tiltalte er uskyldig i de alvorlige anklagene som har vært rettet mot dem.

Dagbladet har forgjeves søkt nordmannen Geir Pettersborg, som først ble dømt til ti års fengsel, for deretter å få dommen opphevet, og som nå altså er frikjent.

Penger overført Også den andre nordmannen og hans brasilianskfødte kone ble frikjent, dette til tross for at politiet og påtalemyndighetene i Brasil har dokumentert at det skal ha blitt overført penger fra en konto som disponeres av familien Rasool i Norge (kjent som sentrale aktører i B-gjengen) til ekteparet.

Ekteparet var de eneste Økokrim, som har samarbeidet med politiet i Natal, kunne dokumentere hadde mottatt penger fra kriminelle i Norge.

Men den føderale dommeren fant det ikke bevist at de hadde gjort noe kriminelt. Overføringen skal ha skjedd i forbindelse med en eiendomstransaksjon.

I det samme sakskomplekset har dommer Jambo tidligere frikjent seks andre nordmenn, som også i flere år var anklaget for organisert kriminalitet i Brasil.

- Gledelig Forretningsmannen Trygve Kristiansen fra Trondheim er fortsatt anklaget for organisert kriminalitet i Brasil, etter at Økokrim, Oslo-politiet og det føderale politiet i Natal slo til mot nordmennene i 2007.

- Frifinnelsen av Pettersborg og de andre er gledelig. Dommer Mário Azevedo Jambo er den eneste av dommerne som har dømt i saken som har avhørt vitner og kjenner hele saken. Derfor er det nå håp om at denne rettsfarsen kan få en slutt for alle som uskyldig har vært anklaget, sier Trygve Kristiansen til Dagbladet.

Nordmennene som har vært siktet og dømt i Brasil, har i flere år bedt om hjelp fra Økokrim og den politiske ledelsen i Justisdepartementet. De har imidlertid hele tiden blitt avvist, og fått til svar at det var ikke mer norske myndigheter kunne gjøre for dem.

Men for noen uker siden, i midten av september, skar den nye politiske ledelsen i Justis- og beredskapsdepartementet gjennom, og sendte en rettsanmodning til Brasil, hvor norske myndigheter understreker at nordmennene som var anklaget i den såkalte Natal-saken ikke er straffet i Norge.

Årsaken til det oppsiktsvekkende brevet fra departementet var at Økokrim i 2007 sendte en ufullstendig rapport til myndighetene i Brasil om nordmennene som ble pågrepet i en stor politiaksjon i Natal.

Det er svært svært uvanlig at et departement går direkte inn i en sak som har blitt håndtert av byråkratiet - denne gang Økokrim - og overstyrer. De norske statsborgerne som i snart åtte år har vært anklaget og, for noen av dem, dømt til lange fengselsstraffer, har hele tiden hevdet at anklagene skyldes uriktig opplysninger fra Økokrim i Norge.

Kritiserer politiet Det er uklart om rettsanmodningen den politiske ledelsen i Justis- og beredskapsdepartementet sendte har hatt betydning for frifinnelsen av Geir Pettersborg og de andre som nå er frikjent for de grove anklagene.

I dommen som er avsagt i den føderale retten i Natal retter Jambo krass kritikk mot politiet.

- Forhåpentligvis er denne dommen starten på slutten av et snart åtte år langt mareritt, sier Trygve Kristiansen til Dagbladet.

I går kveld var det uklart om påtalemyndigheten vil forsøke å anke dommen.

- GLEDELIG:  - Frifinnelsen av Geir Pettersborg er svært gledelig. Forhåpentligvis er denne rettsfarsen snart over, sier den norske forretningsmannen Trygve Kristiansen som fortsatt er anklaget for grov organisert kriminalitet, korrupsjon, hvitvasking, ulovlig utførsel av penger og dokumentforfalskninger i Brasil.
Foto: Gunnar Hultgreen / Dagbladet
- GLEDELIG: - Frifinnelsen av Geir Pettersborg er svært gledelig. Forhåpentligvis er denne rettsfarsen snart over, sier den norske forretningsmannen Trygve Kristiansen som fortsatt er anklaget for grov organisert kriminalitet, korrupsjon, hvitvasking, ulovlig utførsel av penger og dokumentforfalskninger i Brasil. Foto: Gunnar Hultgreen / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling