Nordmenn fristes med ukrainske damer: Misbrukt

Bildet påstås å vise en ukrainsk dame på utkikk etter norsk kjæreste. I realiteten er bildet stjålet og tilhører en nederlandsk fotomodell. Sporene leder til et kontroversielt selskap i Hongkong, viser Dagbladets undersøkelser.

Nordmenn fristes med ukrainske damer: Misbrukt
Publisert
Sist oppdatert

E-posten sirkulerer nå i norske e-postbokser.

Den inneholder bilder av tre lettkledde damer, og en tekst som muligens ikke er forfattet av noen med norsk som førstespråk:

«Under denne krigen i Ukraina som pågår akkurat nå, visste du at over 8.000.000 ukrainere flyttet ut av Ukraina og flyttet over hele verden, for det meste enslige ukrainske kvinner. Og en stor mengde av dem flyttet til Norge, og på grunn av det opprettet vi en side hvor du kan date og chatte med single ukrainske kvinner i dag!»

De lokker avslutningsvis med et «juletilbud»:

«Hvis du er interessert, har vi laget en spesiell avtale til jul hvor du kan registrere deg gratis med denne lenken.»

Modell misbrukt

I e-posten er det tre bilder av damer i bare BH-en. Hvem er de egentlig, disse såkalte ukrainske damene?

Dagbladet har sporet opp en av damene på bildene. Hun er slett ikke ukrainsk, definitivt ingen flyktning, og heller ikke på utkikk etter norsk kjæreste. Derimot er hun nederlender, heter Lara Giesing og er fotomodell.

- Det er forferdelig å høre at Laras bilder er brukt til dette, sier Janine Hurink, internasjonal PR-sjef hos undertøysgiganten Hunkemöller, til Dagbladet.

ORIGINALEN: Her er bildet som er misbrukt på datingsiden i sin originale kontekst - på Lara Giesings Instagram-konto.
ORIGINALEN: Her er bildet som er misbrukt på datingsiden i sin originale kontekst - på Lara Giesings Instagram-konto. Vis mer

De samarbeider med Lara Giesing, og det er Hunkemöllers undertøy hun har på seg på bildet som er misbrukt. Lara Giesing har ikke selv besvart Dagbladets henvendelser, men hennes samarbeidspartner reagerer sterkt.

- Vi har dessverre ingen kontroll over bilder som hentes fra noens kontoer i sosiale medier. Så dette er ikke direkte relatert til Hunkemöller. Men vi tar sterkt avstand fra slik misbruk av bilder. Vi skal snakke med Lara om dette, slår Janine Hurink fast.

Dagbladet har spurt selskapet bak nettstedet om hvorfor de har misbrukt bildet av den nederlandske modellen - og om det ikke er uetisk å i det hele tatt sause sammen krigen i Ukraina og sexdating i Norge.

De har ikke svart.

Tusenvis

Klikker du på linke, havner du på det som framstår som en ganske generisk datingsidé.

En tekstboks midt på skjermen, hevder at «3289 damer sitter og venter på deg».

Klikker du deg videre, gjennom fire spørsmål om hvorvidt du aksepterer vilkårene på siden, ble i vårt tilfelle antallet tilgjengelige damer redusert fra 3289 til 1362.

Ingen nevner lenger noe om Ukraina. Men damene på bildet har kledd seg ut som julenissen:

«These women are waiting for you for Christmas», lokker nettstedet.

Klikker du deg enda et steg videre, slutter nysgjerrigheten fort å være gratis. Og trolig er det ingen damer som venter heller – verken traumatiserte, ukrainske flyktninger eller andre.

ENKLE BYTTER: På tre år har nesten 50 norske bedrifter og kommuner blitt utsatt for datainnbrudd av ulike russiske hackerbander. Reporter: Christina H. Korneliussen/Dagbladet TV Vis mer

- Tull

I den ganske lange og kronglete nettadressen du nå befinner deg på, står et stikkord: «qpid_offer_id»

I brukerbetingelsene, som står med liten skrift nederst på siden, går det også fram at nettsida tilhører «Qpid-nettverket». Qpid er navnet på merkevaren bak et utall forskjellige datingsider.

Nettadressen som lokkesiden med de påståtte ukrainske damene førte til, er altså et tilbud som kan spores til Qpid-nettverket.

I brukeranmeldelsene i Google Play og på ulike forbrukernettsider får tjenestene gjennomgående slakt. Stikkordene er svindel, bedrag, skyhøye priser og lokketilbud. Og det er ingenting som likner på verken one night stands eller kjæresteforhold i den andre enden.

- Tull, skrev en norsk kvinne om Qpids datingtjenester i mars i år.

I mai uttrykte en amerikaner seg:

- Jeg har brukt flere tusen dollar, men er ikke noe nærmere i å faktisk møte ei dame. Noen damer sier de bor ikke langt ifra meg, men når jeg så vil møte dem så er det en eller annen «ulykke» som gjør at de ikke kan komme.

Men hvem står egentlig bak det hele?

HER STOPPER SPORENE: I denne skyskraperen i Hong Kong holder selskapet bak datingnettstedet til. Foto: Google Earth
HER STOPPER SPORENE: I denne skyskraperen i Hong Kong holder selskapet bak datingnettstedet til. Foto: Google Earth Vis mer

Hongkong-sporet

Skyskraperen Metropole Square ligger nydelig til, litt utenfor sentrum av Hongkong by.

Tar du den utvendige glassheisen opp til 18. etasje, der virksomheten vi er ute etter ligger, har du utsikt mot elva den ene veien og skogen den andre. Rundt bygget ligger kontorer til internasjonale banker og milliardbedrifter. Men også grønne lunger og lekeplasser for barna.

Flere spor fra et dataangrep mot Dagbladet, VG, NRK og norske myndigheter leder til Egentic: et selskap som ble startet i stua til en tysk adelsmann. Reporter: Torgeir Krokfjord, Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

I brukerbetingelsene til Qpid-nettverket framgår det at det er her virksomheten drives fra. Merkevaren Qpid eies nemlig av selskapet AML, framgår det av brukerbetingelsene på flere av Qpid-nettstedene. Dagbladet har søkt AML med en rekke spørsmål, men ikke fått noen svar.

Dokumenter Dagbladet har hentet ut fra selskapsregisteret i Hongkong indikerer at AML oppgir å ha to aktører i styret:

En mann fra Kina, som har en rekke andre selskaper registrert i sitt navn. Han har ikke vært mulig å nå for kommentar.

Og selskapet ESH Corporation.

0 prosent skatt

ESH Corporation - som ikke har besvart Dagbladets henvendelser - har en annen forbindelse i registeret. De er oppført som styremedlem i et medieselskap registrert på en adresse på Marshalløyene.

HAVGAPET: På den røde pila midt i bildet, er selskapet der ESH Corporation sitter i styret registrert. Foto: Google Earth
HAVGAPET: På den røde pila midt i bildet, er selskapet der ESH Corporation sitter i styret registrert. Foto: Google Earth Vis mer

Google-koordinatene til kontorene stopper midt i et ganske stillehavsvakkert ingenting. Her, midt i et grøntområde omgitt av fire kirker og en stengt barneskole, holder næringsvirksomhet fra hele verden til. Med en total omsetning i milliardklassen - og selskapsskatt på 0.

Den lille øystaten i Stillehavet er et yndet sted å registrere selskaper, om du er ute etter å slippe skatt: Selskapsskatten i landet er 0 prosent.

I Offshore Leaks-databasen til det internasjonale journalistsamarbeidet ICIJ, er det en rekke andre selskaper registrert på samme adresse.

Annen virksomhet på samme adresse på Marshalløyene tilhører sønnen til en kontroversiell russisk milliardær, en oljegigant fra Angola - og også flere norske virksomheter.

- IKKE BETAL! Det er den klare oppfordringen fra Linn Hogner Jahr i Forbruker Europa. Foto: Pressebilde
- IKKE BETAL! Det er den klare oppfordringen fra Linn Hogner Jahr i Forbruker Europa. Foto: Pressebilde Vis mer

Ekspert: - Ikke betal!

Linn Hogner Jahr, direktør i Forbruker Europa, advarer mot å klikke på datingsider som hevder å være gratis.

Jahr opplyser at de de rett som det er får inn saker om useriøse datingsider - og at mange nordmenn blir skremt av kravene de sender

- Flere datingsider reklamerer med «gratis profil», «gratis registrering», «gratis prøvetid» og liknende, sier Jahr.

SVINDEL: Det florerer av svindelforsøk om dagen. Vi gir deg oversikt over de mest vanlige. Foto: Shutterstock/NTB: Klipp: Tobias Fjeldvang. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Foto: NTB Vis mer

- Det er flere som kontakter oss om useriøst datingnettsider, og vårt generelle råd er at dersom du ikke uttrykkelig har erkjent at bestillingen innebærer en betalingsforpliktelse, blir man ikke bundet av avtalen. Utføres bestillingen ved å trykke på en knapp, skal den være klart merket, for eksempel med «kjøp nå,» «bekreft kjøp» eller liknende, sier Jahr til Dagbladet.

Hun sier henvendelser at datingnettsteder gjerne bruker advokater når de kontakter norske kunder for å få penger av dem.

- Dette framstår veldig troverdig og er skremmende for mange.

Hennes råd er klart:

- Dersom du mottar faktura, eller opplever at nettstedet trekker penger fra din konto uten at det foreligger bindende avtale, anbefaler vi at du sender skriftlig klage til nettstedet der du opplyser at du bestrider kravet. Hvis du får et inkassokrav: ikke betal det! Ta heller kontakt med oss i Forbruker Europa som kan hjelpe deg hvis du syns er vanskelig å få kontakt med datingsidene. Du kan også kontakte Forbrukerrådet for å få veiledning.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer