Nordmenn frykter hevn

- Jeg frykter en hevnaksjon mot alle utlendinger, sier Jan Åhlander i Kirkens Nødhjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare noen få timer før USA slo til i Afghanistan, passerte Åhlander og hans familie ett av stedene som ble angrepet. Dagbladet snakket med Åhlander seint i går kveld. I går morges startet han og familien bilturen fra Afghanistan til Pakistan. Utpå ettermiddagen passerte de Jalalabad - ett av stedene som ble angrepet av amerikanske fly.

- Det var svært rolig i området da vi dro forbi, sier Åhlander til Dagbladet.

Forlot landet

Kirkens Nødhjelps representanter forlot Afghanistan etter anbefaling fra FN. Onsdag ble det framsatt en trussel spesielt mot kristne organisasjoner som oppholdt seg i Afghanistan.

Om nordmennenes sikkerhet sier han:

- Kirkens Nødhjelp har nå ingen representanter i Afghanistan, men sikkerheten for utlendinger er ikke bra. Selv om eventuelle hevnaksjoner blir rettet mot amerikanske borgere, er det best at utlendingene nå kommer seg ut av landet. Ikke minst fordi det er vanskelig å se forskjell på for eksempel oss og en amerikaner.

I går oppholdt Kirkens Nødhjelps representanter seg i grensebyen Peshawar. Seint i går kveld bestemte de seg for å stenge kontoret. Nordmennene reiser nå til Pakistans hovedstad, Islamabad.

Stenger kontoret

- Vi er ikke dumme. Vi stenger nå kontoret i Peshawar - ikke minst med tanke på sikkerheten til afghanerne og pakistanerne som jobber hos oss. Alle utenlandske organisasjoner er nå potensielle mål, sier Åhlander.

Kirkens Nødhjelp har for øyeblikket også tre personer i Sudan. Ingrid Kvalvåg befinner seg i hovedstaden Khartoum, mens Lars Kvalvåg og Gain Kebreab er på vei inn i sultområdet sør i landet.

Pressetalsmann Ingvard Havnen i UD sier til Dagbladet at de ikke har oversikt over om det befinner seg flere nordmenn i Afghanistan eller Sudan.